Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen onderscheid verpleging en verzorging’

Vertegenwoordigers van wijkverpleegkundigen en verzorgenden, V&VN, Buurtzorg, ANBO, Zorgaccent en NPCF, roepen minister Schippers in een brief op om geen onderscheid te maken tussen verpleging en verzorging. Ook vragen ze om een grotere betrokkenheid bij de coördinatie van de zorg.
'Geen onderscheid verpleging en verzorging'
Foto: ANP Photo

De partijen voorzien een chaos als Schippers de plannen doorzet. ‘De zorgvraag van cliënten zal opgeknipt gaan worden in verzorging (gefinancierd vanuit de WMO) en verpleging (gefinancierd vanuit zorgverzekeringswet). Dat terwijl verpleging en verzorging onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.’

Bureaucratie

De gevolgen zijn groot, denken de organisaties. ‘Het ‘opknippen’ van verzorging en verpleging zal leiden tot onnodige bureaucratie, slechtere toegankelijkheid van de zorg voor cliënten, een afname van de kwaliteit en een stijging van de kosten’. De verwachting is dat cliënten naast de al bestaande verschillende loketten voor de zorg geconfronteerd gaan worden met onnodig veel verschillende medewerkers.

Transitie

De plannen van de minister staan de duurzame transitie van de zorg in de weg, schrijven de organisaties in huin brief. Zij verwachten niet dat het opsplitsen van verpleging en verzorging zal leiden tot een kostendaling, maar juist tot een kostenstijging in de zorg. In de brief worden de vier belangrijkste gevolgen van de maatregel nog eens uitgelegd.

Lees de brief hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.