Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen nieuw groepshuis voor jonge autisten

Het Dr. Leo Kannerhuis in Oosterbeek mag geen nieuw groepshuis bouwen. In dat huis zouden jongeren met een autistische stoornis leren hoe ze zelfstandig kunnen wonen. Twee omwonenden hebben met succes bezwaar aangetekend tegen de bouw, zo heeft de Raad van State vandaag bepaald.
Geen nieuw groepshuis voor jonge autisten

Het Dr. Leo Kannerhuis is in Nederland de meest gespecialiseerde instelling voor mensen met een zogenoemde autisme-spectrumstoornis. Het centrum heeft op diverse plekken in het land poliklinieken en gebouwen, maar de hoofdvestiging zit in Oosterbeek. Naast het hoofdgebouw wilde de instelling een nieuwe groepswoning voor jongeren van 14 tot 23 jaar bouwen.

Bestemming
De gemeente Renkum, waartoe Oosterbeek behoort, gaf toestemming voor de nieuwbouw omdat op de beoogde bouwlocatie een woonbestemming rust. De bezwaarmakers waren echter van mening dat de bestemming zelfstandige bewoning voorschrijft, terwijl daar in het groepshuis geen sprake van zou zijn.

Verzorgend
De rechtbank in Arnhem gaf de bezwaarmakers gelijk, waarna het Dr. Leo Kannerhuis en de gemeente in beroep gingen bij de Raad van State. Deze raad stelt dat de jongeren weliswaar geen therapie volgen in het huis, maar dat het toch niet om nagenoeg zelfstandige bewoning gaat. De stichting geeft hen hulp en begeleiding om hen te leren zich zelfstandig te kunnen redden en dus heeft het groepshuis een overwegend verzorgend karakter.

Bouwlocatie
Het Dr. Leo Kannerhuis wilde twaalf jongeren in het nieuwe huis laten wonen. Daardoor zouden de bestaande woongroepen verkleind kunnen worden, wat voor autistische kinderen beter is. De instelling gaat nu op zoek naar een andere bouwlocatie. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.