Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gaykrant verdwijnt toch niet

De Gaykrant maakt een doorstart. Drie mediapartijen gaan het blad weer uitgeven en de internetsite beheren. Uitgever Edwin Reinerie van Winq heeft laten weten dat de Gaykrant van tabloid zal veranderen in een opiniemagazine met serieuze verhalen voor homoseksuele mannen en vrouwen.
Gaykrant verdwijnt toch niet
Gaykrant verdwijnt toch niet

De nieuwe eigenaren zijn homoglossy Winq, internetbedrijf Gay Group (Gay.nl) en televisiezender OUTTV. Ze hopen dat het eerste nummer in juli verschijnt. Voor de GayKrant wordt een nieuwe hoofdredacteur gezocht.

Failliet

De GayKrant werd op 12 maart na na 34 jaargangen failliet verklaard. Joop Boonstra en Henk Krol waren jarenlang de drijvende krachten achter de krant. Enige tijd geleden trad Boonstra terug om gezondheidsredenen. Henk Krol nam afscheid toen hij vorig jaar voor de politieke partij 50PLUS werd gekozen in de Tweede Kamer.

Informatieblad

Het eerste ‘Gaykrantje’ verscheen tijdens de jaarwisseling van 1979 naar 1980 in het Eindhovense gaybar Du Masher. De bareigenaar gaf tijdens de feestdagen als traditie een cadeautje aan zijn gasten, zoals een sleutelhanger of een plastic portemonneetje met opdruk. Dit keer bestond de gift uit een informatief krantje van 2 dubbelgevouwen A4’tjes, op een middag in elkaar geflanst. Dat sloeg zo goed aan bij de cafébezoekers, dat ze meer wilden. Zo groeide de Gay Krant uiteindelijk uit tot het naar eigen zeggen grootste homo-informatieblad van Europa.

Emancipatie

Het blad heeft zich samen met de stichting Vrienden van de Gay Krant hard gemaakt voor de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Zo besteedde de krant in de jaren 80 als eerste medium in ons land aandacht aan hiv en aids en gaf het voorlichting over veilige seks. Verder organiseerde het blad vakanties in de jaren 90 voor uitgeputte partners van aidspatiënten en kwam het met het initiatief voor de Roze Maandag op de Tilburgse kermis. Ook stond de krant aan de basis van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.