Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

G27 stellen armoedeagenda op

De 27 grote steden in Nederland (G27) hebben een armoedeagenda opgesteld, waarmee ze het niet-gebruik van inkomensvoorzieningen willen tegengaan. Zij willen onder andere naar een situatie van automatische toekenning van toeslagen. 'We gaan een beweging maken van wantrouwen naar vertrouwen', aldus wethouder Hans Spigt.
G27 stellen armoedeagenda op

Gemeenten hebben al allerlei initiatieven ontwikkeld om mensen met een minimuminkomen te wijzen op inkomensondersteunende maatregelen. Armoede- en formulierenteams zoeken de burger op, via huis-aan-huisbladen wordt voorlichting gegeven, er worden cursussen budgetteren gegeven en ga maar door. Toch maken nog te weinig mensen in armoedesituaties gebruik van de bestaande voorzieningen, terwijl ze wel recht op het geld hebben.

Schuldhulpverlening en budgetbegeleiding
De G27 willen het bereik van de inkomensondersteunende maatregelen omhoog brengen en hebben elf maatregelen ontwikkeld om de armoede te bestrijden. ‘We willen de middelen vooral inzetten voor duurzame schuldhulpverlening, financiële opvoeding en budgetbegeleiding. Maar ook de procedure bij een kapotte koelkast moet drastisch worden vereenvoudigd’, zegt Hans Spigt, wethouder van Dordrecht en voorzitter van de werkgroep Armoede van de G27.

Formulieren
De G27 vinden dat financiële ondersteuning voortaan automatisch moet worden toegekend, zonder het invullen van ingewikkelde formulieren. ‘We willen de bureaucratie verminderen en een omgekeerde bewijsvoering invoeren’, aldus Spigt. Computerbestanden zouden moeten worden gekoppeld, zodat inkomensgegevens vanzelf bekend zijn en ingewikkelde formulieren zoveel mogelijk overbodig worden.

Als er toch een formulier gebruikt moet worden, moet dat qua leesbaarheid en taalgebruik zijn aangepast aan een laag ontwikkelingsniveau. Mensen om wie het gaat blijven wel verplicht om wijzigingen in hun inkomenssituatie zelf aan te geven.

Andere organisaties
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken willen de G27 samenwerken met de Voedselbanken. Bovendien vragen de G27 staatssecretaris Aboutaleb ook om een wettelijke regeling waarin een grotere verantwoordelijkheid geregeld wordt voor woningcorporaties, zorgverzekeraars en gerechtsdeurwaarders. ‘Zij moeten problemen tijdig signaleren en als ze dat niet op tijd doen moet dat gevolgen hebben voor de mate waarin schulden geïnd kunnen worden.’
De G27-armoedeagenda wordt vanmiddag door Spigt overhandigd aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (SZW).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.