Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Flexibele thuisbegeleiding direct inzetbaar

Flexibele thuisbegeleiding aan risicogezinnen, die snel, zonder indicatie, ingezet kan worden. Dat biedt ReSet in Zuid-Holland. 95 Procent van de gezinnen kan na afloop zonder zware hulp zelfstandig verder.
Flexibele thuisbegeleiding direct inzetbaar

ReSet is een laagdrempelige, kortdurende en intensieve vorm van thuisbegeleiding aan risicogezinnen en multiproblemgezinnen met thuiswonende kinderen. Net als reguliere thuisbegeleiding biedt ReSet opvoedingsondersteuning aan huis waarbij tegelijkertijd praktische problemen in het huishouden worden aangepakt. Maar er zijn enkele essentiële verschillen. ReSet kan direct worden ingezet omdat indicatie niet nodig is; het valt onder eerstelijnszorg. De hulp start binnen twee weken en duurt een afgebakende periode, maximaal 80 uur. De tijden zijn flexibel. De thuisbegeleider kan aanvankelijk vijf uur in het gezin zijn en later minder, of andersom.

ReSet is ontwikkeld door de Zuid-Hollandse thuisorganisaties Vierstroom en Rivas Zorggroep. Het doel ervan is voorkomen dat opvoedingsproblemen zo escaleren dat geïndiceerde jeugdzorg nodig is. Soms blijkt toch intensievere hulp nodig, dan kan de thuisbegeleider het gezin toeleiden naar die hulp. ReSet wordt ook ingezet als nazorg: om wat de ouders van de geïndiceerde jeugdzorg hebben geleerd nog een poosje te oefenen en te versterken. Tot slot kan ReSet ingezet worden als overbrugging van de wachttijd op een indicatie.

Van 2007 tot 2009 draaide ReSet als pilot. De provincie betaalde, omdat ze preventie wil stimuleren en wachtlijsten verkorten. Gusta Kragting, projectleider thuisbegeleiding bij Vierstroom en senior beleidsmedewerker bij brancheorganisatie ActiZ: ‘Na afloop bleek 95 procent van de gezinnen zelfstandig verder te kunnen. Sommigen hadden nog wel eerstelijnshulp nodig, maar geen geïndiceerde jeugdzorg.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 6, juni 2011.

5 REACTIES

 1. De gemeente Heerenveen biedt ongeveer hetzelfde aan met als uitvoerder thuiszorg de Friese Wouden. Maar dan noemen wij het ‘gezinscoach’. Verschil is dat wij de maximaal 80 uur grens niet hanteren, als 100 uur nodig is dan mag dat ook, zolang het maar niet ‘structureel noodzakelijk is’ (dan moet er gezocht worden naar een vorm van structurele ondersteuning) en geïndiceerde zorg te zwaar is (anders moet de gezinscoach starten met het doel de indicatie rond te krijgen zodat ze verder kan gaan vanuit de AWBZ financiering als gezinsondersteuner, in de praktijk is dit dezelfde hulpverlener) Omdat we de criteria dus wat losser laten monitoren we ook heel erg goed. Want de valkuil is dat de gezinscoach ineens voor alles gevraagd wordt. Bijvoorbeeld, zoals nu gebeurd voor de toeleiding naar schuldhulpverlening. Met elkaar alert blijven en continue objectief blijven screenen helpt daar goed in. Grappig dat er staat dat Re-Set dit ontwikkeld heeft. Ik heb er nog nooit van gehoord en toch bieden we hetzelfde aan. Ik denk dat het komt omdat we oplossingen zoeken voor knelpunten in de zorg. Dit is zo’n oplossing die het hiaat in aanbod overbrugt. De constatering dat meerdere organisaties, zonder dat ze het van elkaar weten op dezelfde oplossing in de vorm van dit aanbod komen, vind ik wel wat zeggen! Het werkt!
  Wietske Jager
  Coördinator CJG Heerenveen

 2. Lees alle reacties
 3. Thuisbegeleiding kent veel namen. dit product is absoluut niet nieuw en innovatief. Wel is het heel belangrijk. Helaas vrees ik dat het door de nieuwe maatregelen van de overheid flink wordt wegbezuinigd. Het gevolg kunnen de thuisbegeleiders wel voorspellen. Nu de overheid nog .
  René Koek
  Coordinatoir thuisbegeleiding
  Allerzorg begeleiding

 4. ik ben het met cees eens, deze laagdrempeligge hulp bestaat al jaren vanuit de thuiszorg, alleen wordt er steeds een andere naam aan gegeven
  en in het verleden is het nooit zo gewaardeerd geweest
  ik ben wel blij dat het steeds meer in de aandacht komt, deze vorm van hulpverlening kan erg veel ellende voor de gezinnen voorkomen doordat er een intensieve begeleiding in de thuissituatie gegeven wordt

 5. Eindelijk heeft men het door dat thuisbegeleiding een geweldig produckt is wat heel snel ingezet kan worden en altijd concreet is voor de klanten en de verwijzers en ook naar financierders aan welke doelen men werkt op de korte en lage termein. Dat daar weer een nieuw groepje voor is opgericht is bijzonder,hiermee wordt gesuggereerd dat het iets bijzonders is en dat is het zeker niet want het is al een heel oud produckt.
  Cees Slob
  Thuisbegeleider
  Thuiszorg Rotterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.