Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financieel gedrag van jongeren

Jongeren kunnen de financiële verantwoordelijkheid niet aan. Deze conclusie trekt het Nibud uit het onderzoek Financieel gedrag van jongeren.
Financieel gedrag van jongeren

Het Nibud vroeg jongeren van 15 tot 25 jaar naar hun financiële situatie, hun bestedings- en leengedrag en hun kennis over financiële producten. De antwoorden zijn gerangschikt naar opleidingniveau, naar woonsituatie (thuis- of zelfstandig wonend) en naar maatschappelijke situatie (studie, werk of werkloos).

Opmerkelijk is dat tien procent van de jongeren geen idee heeft hoe hoog hun inkomen is, of dat nu gaat om een uitkering, een toelage van hun ouders of studiefinanciering. Ook maakt zo’n dertien procent van de jongeren nooit een overzicht van hun inkomsten en uitgaven.

Ongeveer eenderde van de jongeren leent wel eens geld. Ronduit schokkend is dat eenderde van deze jongeren niet heeft nagedacht over hoe ze die lening moeten aflossen.
 
De financiële opvoeding die kinderen van hun ouders krijgen, weerspiegelt zich in het financiële gedrag van de jongeren. Jongeren die een goede opvoeding hebben gekregen, staan minder vaak rood, lenen minder, maken vaker een overzicht van hun inkomsten en uitgaven, en sparen bewuster. 

 
Auteur: Nibud
Uitgever: Nibud, 2008
Prijs:gratis te downloaden via

www.nibud.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.