Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra geld tegen armoede gaat vooral naar gemeenten

In 2017 trekt het kabinet € 100 miljoen extra uit voor maatregelen tegen armoede, zoals kleding en zwemles voor arme kinderen. Ook is er meer geld voor gemeenten voor schuldhulp en financiële steun bij armoede.
Armoede-Fotolia.jpg
In 2017 trekt het kabinet € 100 miljoen extra uit voor maatregelen tegen armoede

Meer kinderen uit arme gezinnen kunnen vanaf 2017 kleding, muziekinstrumenten of sportlessen krijgen. Het kabinet stelt hiervoor structureel een deel van de € 100 miljoen extra tegen armoede beschikbaar. De middelen gaan in natura naar de kinderen, zodat het goed terecht komt. Daarnaast gaat er € 7,5 miljoen naar gemeenten, waarmee zij armoede onder ouderen met een bijstandsuitkering kunnen bestrijden.

Schuldhulpverlening

Van de 100 miljoen extra voor het beleid tegen armoede en schulden gaat 90 miljoen euro naar gemeenten. Zij krijgen extra geld voor schuldhulpverlening en – financiële – ondersteuning bij armoede. Bijvoorbeeld door extra geld via de bijzondere bijstand of door regelingen te treffen met schuldeisers. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om hun inwoners te helpen met schuldhulpverlening.

Hoe kan de gemeente helpen bij een laag inkomen:

  • Algemene bijstand en bijzondere bijstand
  • kortingen voor mensen met een minimaal inkomen, zoals stadspassen die korting geven op cultuur en sport
  • kwijtschelding van gemeentelijke belastingen
  • collectieve ziektekostenverzekering voor minima
  • individuele studietoeslag
  • individuele inkomenstoeslag
  • regelingen voor kinderen, zoals het kindpakket en voorzieningen voor sport of cultuur
  • Wet maatschappelijke ondersteuning

Lees meer over Prinsjesdag
Het antwoord op de vraag: “Wat heb je nodig” is voor iedereen anders. Maar wel cruciaal in een samenleving met meer ouderen en chronisch zieken. Het kabinet wil de focus verder richten op de eigen regie van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben.

Voorwaarden

De gemeente beoordeelt of je recht op hebt op een of meerdere voorzieningen. En daar zit vaak het probleem, de voorwaarden en toekenningen kunnen dus per gemeente verschillen. Het is vooral aan de gemeenteraad en de cliëntenraad in de gemeente om het beleid ten aanzien van armoede en schuldhulpverlening inhoud te geven en te controleren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.