Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Excuses voor leed kinderen instelling De Loot

Kinderen die in pleegzorghuis De Loot in Nieuwleusen zijn mishandeld, hebben excuses gekregen voor dat leed. Peter Kouwenberg, de voorzitter van het college van bestuur van jeugdzorginstelling William Schrikker Groep (WSG), heeft er sorry voor gezegd. Een woordvoerder van de WSG heeft berichtgeving van die strekking in De Stentor bevestigd.
Excuses voor leed kinderen instelling De Loot

WSG plaatste kinderen in De Loot, dat geen onderdeel van de instelling zelf is. Volgens ex-pupillen en hun ouders werden kinderen geregeld geslagen met een mattenklopper. Ook moesten zij voor straf buiten in de kou gaan staan of werden zij vastgebonden op een stoel. Een aantal ouders van kinderen deed eerder ook aangifte van mishandelingen die zich zouden hebben afgespeeld tussen 1984 en 2010. Medio 2010 kwam een nieuw echtpaar aan de leiding van De Loot te staan. Hen treft voor zover bekend geen blaam.

Misbruik

WSG deed zelf ook aangifte van seksueel misbruik van een pupil in de instelling. Het kind zou door een andere bewoner zijn misbruikt. Ook deed WSG aangifte tegen werknemers van De Loot van mishandeling van kinderen door een voormalig pleegmoeder.

Veilig

Uit een onderzoek dat WSG deed, blijkt dat de organisatie op veel fronten heeft gefaald. WSG deed te weinig om het te voorkomen en negeerde zelfs signalen van kindermishande-ling.Volgens de zegsman zijn de uitkomsten van het onderzoek zodanig dat ‘excuses op zijn plaats zijn’. Kouwenberg: ‘Als wij kinderen uit huis plaatsen om¬dat het thuis onvoldoende veilig is, dienen wij hen in een veilige omgeving te plaatsen. Dat hebben wij in deze zaak niet gedaan. Wij hebben niet geboden wat wij had¬den moeten bieden.’

Na de aangiften is politieonderzoek gedaan. Het Openbaar Ministerie moet nog beslissen of ze overgaat tot strafrechtelijke vervol¬ging van de dader(s).

Bron: ANP/ANP-Photo/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.