Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-gedetineerden wagen sprong naar ondernemerschap

De officiële start van de Business Class Club Nijmegen voor ex-gedetineerden vindt vandaag plaats in Nijmegen. De club telt twaalf ex-gedetineerden die een eigen onderneming op willen zetten. Binnenkort begint een tweede cursus in Tilburg. Als deze twee proefprojecten een succes zijn, dan volgen varianten in Amsterdam, Almelo en Zwolle.
Ex-gedetineerden wagen sprong naar ondernemerschap

Deelname aan de Business Class Club is niet voor iedereen weggelegd, zegt initiatiefnemer Hans Tijmes. ‘Er zijn strenge selectiecriteria. De belangrijkste is dat de deelnemers sterk gemotiveerd zijn om radicaal te breken met hun criminele verleden en willen slagen als ondernemer.’

Netwerk
De Business Class Club is een initiatief van Hans Tijmes en maatschappelijk investeerder Start Foundation. Tijmes is humanistisch raadsman in penitentiaire inrichtingen en heeft een netwerk aan instanties bereid gevonden om te investeren in deze proef.

Interesse
Volgens Tijmes moeten de ex-gedetineerden zelf aangeven in welke branche ze een bedrijf willen beginnen. ‘Neem bijvoorbeeld Niels, een ex-verslaafde met grote interesse voor antiek. Hij wil zich richten op decoraties voor binnen en buiten. Hij heeft er veel voor over om zijn doel te bereiken en wil met deze cursus aan de maatschappij bewijzen dat nog niets verloren is. Ook Enrico hoopt via deze cursus zijn teken- en schildertalent in te kunnen zetten om een eigen airbrushbedrijf te starten, zodat hij zijn schuldenverleden ver achter zich kan laten.’

Onderdelen
De cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Onder begeleiding van een coach krijgt het ondernemersplan vorm. Ook ondernemen de leden van de Business Class Club gezamenlijke activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken. Een belangrijk onderdeel van het project is een normatieve leefstijlreflectie. Dat zijn terugkerende bijeenkomsten die inspelen op oorzaken en gevolgen van recidive, op persoonlijke sterkte- en zwaktepunten en op de in Nederland geldende waarden en normen.

Investeren
Stichting Start Foundation investeert 94.347 euro. Per regio investeren ook gemeenten via middelen die persoonsgebonden zijn. Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijke investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.