Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Euthanasie is ok, maar niet altijd voor arts

De maatschappelijke steun voor de euthanasiewet is groot: 88% van de bevolking steunt de wet. Het aantal ingewilligde verzoeken om euthanasie is gestegen. Ook mensen met dementie en met een psychiatrische aandoening zouden over euthanasie moeten kunnen beslissen. Slechts een minderheid van de artsen zegt een euthanasieverzoek in te willigen.
euthanasie
Uit de evaluatie blijkt dat het aantal mensen dat overlijdt door palliatieve sedatie is gestegen. - Foto: Fotolia

Dat blijkt uit het derde evaluatieonderzoek van de euthanasiewet dat is aangeboden aan de Tweede Kamer. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat mensen met dementie, een psychiatrische aandoening of ouderen met een voltooid leven in aanmerking moeten kunnen komen voor euthanasie. 15 tot 17 procent is hier juist tegen, zo blijkt uit het publieksonderzoek dat onderdeel is van de evaluatie.

Evaluatie

Het onderzoek is uitgevoerd door 4 universiteiten en het CBS in opdracht van het ministerie van VWS. Deze evaluatie is gebaseerd op deelonderzoeken, zoals een vragenlijstonderzoek onder artsen, een steekproef van sterfgevallen uit de doodsoorzakenregistratie van het CBS, een publieksonderzoek, interviews met psychiaters en met leden van de regionale toetsingscommissies euthanasie.

Arts

Volgens de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, laat het onderzoek een contrast zien tussen hoe de Nederlandse bevolking denkt over euthanasie en hoe artsen daarover denken: ‘88% van de ondervraagden vindt het goed dat er een euthanasiewet is, 76% kan zich voorstellen er zelf ooit gebruik van te maken. Meer dan de helft van de mensen vindt dat mensen met dementie, psychiatrische aandoening of voltooid leven gebruik moeten kunnen maken van de wet. Desondanks kan nog steeds een minderheid van de artsen zich voorstellen ooit in dergelijke situaties een verzoek te zullen inwilligen.’

Een voltooid leven-wet naast de huidige euthanasiewet kent te veel risico’s en nadelen en is daarom onwenselijk. Aldus artsenfederatie KNMG na raadpleging van de eigen achterban. KNMG-voorzitter René Héman ziet zelf niets in versoepeling van de euthanasiewet. ‘Met de huidige wetgeving kunnen wij goed uit de voeten.’ Lees meer>>

Palliatieve sedatie

Verder blijkt uit de evaluatie dat het aantal mensen dat overlijdt door palliatieve sedatie – arts houdt terminale patiënt tot zijn dood in slaap met medicijnen – is gestegen. De onderzoekers én de NVVE willen dat naar die stijging nader onderzoek wordt gedaan. NVVE: In 2005 ging het bij 8% van alle sterfgevallen om palliatieve sedatie, in 2010 bij 12% en in 2015 bij 18%. Het mag niet zo zijn dat artsen kiezen voor palliatieve sedatie terwijl de patiënt om euthanasie had gevraagd.’

Toename euthanasie

Het aantal gevallen van euthanasie en van hulp bij zelfdoding is in 2015 toegenomen van 4050 naar 6800, zo blijkt uit de evaluatie. Dat heeft te maken met 2 ontwikkelingen. Allereerst een toename van het aantal verzoeken: In 2015 had 8,4 procent van alle overledenen een euthanasieverzoek gedaan; dit was 6,7 procent in 2010. Ten tweede omdat een groter deel van de verzoeken wordt ingewilligd: van 45 procent in 2010 naar 55 procent in 2015.

Voltooid leven

Wat niet verschilt met 2010 is dat maar een klein deel van de verzoeken wordt ingewilligd van mensen met dementie, een psychiatrische aandoening of voltooid leven zonder ernstige aandoening. De overgrote meerderheid van de door de toetsingscommissie ingewilligde verzoeken heeft een ernstige lichamelijke aandoening.

Wil je de evaluatie lezen? Kijk dan hier>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.