Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Europees onderzoek naar zorg dementerenden

In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is het beleid erop gericht om dementerende mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Het is echter de vraag of dat wel het beste is voor de demente patiënt.
Europees onderzoek naar zorg dementerenden

Om daar een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op te geven is onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) een Europees onderzoek begonnen, waaraan wetenschappers uit acht landen zullen werken.

Subsidie
Dat heeft de UM dinsdag bekendgemaakt. De Europese Unie heeft een miljoenensubsidie gegeven voor het RightTimePlaceCare-project, waaraan 2500 patiënten uit de deelnemende landen, hun mantelzorgers en tal van verpleeg- en verzorgingshuizen meedoen. De eerste resultaten worden in 2013 verwacht.

Mantelzorg
Volgens onderzoekster Basema Afram wonen veel dementerenden thuis met behulp van mantelzorg, als dat eigenlijk niet meer gaat. Het resultaat van dat beleid is dat een demente patiënt na een onvoorziene gebeurtenis niet zelden halsoverkop in een verpleeghuis terechtkomt en daar door de veel te abrupte verhuizing snel wegkwijnt.

Geneesmiddel
Door de vergrijzing zal het aantal dementerenden in de komende decennia fors toenemen. Er is vooralsnog geen zicht op een geneesmiddel om dementie te voorkomen of te genezen. Daarom is het volgens de Maastrichtse onderzoekers van groot belang om hun kwaliteit van leven en dat van hun naasten zo hoog mogelijk te laten zijn, onder meer door de juiste woonplek te regelen.

Aan het onderzoek doen behalve Nederland Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Estland, Finland en Zweden mee. In alle landen worden zowel patiënten als mantelzorgers ondervraagd over de zorglast die ze ervaren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Rick Nederstigt

1 REACTIE

  1. Ik ben werkzaam als thuishulp A bij een dementerende cliënt en ben ervan overtuigd, dat met een goed gekozen thuiszorgprogramma, dementerenden nog een hele tijd in hun “vertrouwde” omgeving kunnen blijven wonen, alvorens zij opgenomen worden in een verpleeginrichting. Maar ja, zorg wordt te duur, wordt ons iedere keer weer voorgehouden; toch hebben deze mensen recht op een menswaardig leven. Dus mijn motto is: Goed onderzoek is natuurlijk van groot belang, als de uitkomst ervan dan ook maar ten goede komst aan deze groep mensen.
    Joke Stip
    Thuishulp A

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.