Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ernstige depressie behandelen: stofje uit paddo’s heeft potentie

Het werkzame stofje in paddo's, psilocybine, lijkt in combinatie met therapie veelbelovend bij een snelle behandeling van depressie. Tijdens recent onderzoek werd een op de drie deelnemers binnen drie weken niet meer depressief verklaard. Maar de proef was niet voor alle patiënten een succes.
'Deelnemers werden zes uur of langer geblinddoekt om het stofje in te laten werken.'
Onderzoekers zijn een snelle behandeling tegen ernstige depressie op het spoor, meldt BBC News. De behandeling bestaat naast specialistische therapie uit een bijzonder middel: psilocybine. Dat is het werkzame stofje in paddo’s dat mensen laat hallucineren.

Niet meer depressief

Een groep van 233 patiënten deed mee aan het onderzoek. Bijna een op de drie patiënten werd binnen drie weken niet meer depressief verklaard. Een op de vijf toonde grote verbeteringen binnen twaalf weken.

Zorg+Welzijn sprak recent met psychofarmacoloog Kim Kuypers over dit onderwerp. Zij voorziet dat we psychedelische middelen zoals psilocybine binnen vijf tot tien jaar terug gaan zien in de therapie. Zij is echter niet blind voor de gevaren. Lees hier meer over haar bevindingen.

Geblinddoekt

Hoe ging dat onderzoek precies in zijn werk? De patiënten kregen maar één dosis psilocybine. Daarna werden ze zes uur of langer geblinddoekt om het middel te laten werken. Ze konden in die tijd naar rustige muziek luisteren. Bij deze test was een therapeut aanwezig. Tijdens een therapiesessie bespraken de deelnemers de oorzaak van en oplossingen voor de depressie. Psychiaters zien dit als een therapeutische kans op succes.

Niet voor iedereen

Maar de proef was niet voor alle patiënten een succes. Zo meldden meerdere deelnemers bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Eén patiënt werd na het inspuiten van psilocybine erg bang. Ook sloeg de behandeling bij drie patiënten in zijn geheel niet aan. Zij hadden in de maand na de behandeling suïcidale gedachten.

Lees ook:

Een harddrug als medicijn? ‘We moeten de potentie van psychedelica niet onbenut laten’

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.