Er valt veel meer onder verboden dwang dan professionals denken

Professionals moeten op korte termijn uitzoeken óf ze dwangmaatregelen toepassen en wat hun werkgever hierover geregeld heeft. Wacht daarmee niet tot de invoering van de Wet zorg en dwang, benadrukken advocaten Ietje Kok en Thari van den Berg van HVG Law.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Er valt veel meer onder verboden dwangmaatregelen dan professionals denken
Illustratie: Claudie de Cleen

Ietje Kok is gespecialiseerd in juridische adviezen aan zorginstellingen. Zij en haar collega Thari van den Berg vertelden onlangs tegen de Telegraaf dat thuiszorginstellingen, mogelijk onbewust, verboden dwangmaatregelen toepassen. Ze willen sociaal werkers vooral op het hart drukken dat ‘verboden dwangmaatregelen’ veel meer maatregelen zijn dan professionals vaak denken. ‘Natuurlijk gaat het om fixatie, medicatie door het eten doen en de deur op slot houden. Maar ook een GPS-tracker gebruiken is dwang als de cliënt of vertegenwoordiger geen toestemming heeft gegeven.’

Veiligheid

Veiligheid is een veelgehoord argument voor het toch toepassen van dergelijke maatregelen, zegt Van den Berg. ‘Wel begrijpelijk,

0
1127

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.