Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enschede laat allochtone vrouwen meedoen

Een gebrekkige taalkennis en niet actief deelnemen aan de samenleving. Het zijn de problemen die allochtone vrouwen vaak hebben in Nederland. Dat er voldoende goede wil is, bewijst het project ‘Taal in Actie’. Het doel van het project is om allochtone vrouwen door het aanleren van de Nederlandse taal uit hun isolement te halen. De Enschedese aanpak onderscheidt zich van de landelijke werkwijze doordat de vrouwen, onder begeleiding van vrijwilligers, actief hun wijk en stad leren verkennen.
Enschede laat allochtone vrouwen meedoen

In de meeste steden is ‘Taal in Actie’ zo opgezet, dat er een jaar lang les aan huis wordt gegeven. In Enschede vindt het grootste gedeelte van het project plaats buiten de veilige omgeving van het eigen huis. “Deze aanpak is een succes”, stelt projectleider Frea de Haan. “Uiteindelijk zijn 45 Enschedese deelnemers aan ‘Taal in Actie’ vrijwilliger geworden en staan dus midden in de samenleving. We krijgen dan ook nationale aandacht voor onze invulling van het project.”

Trajecten
De Enschedese invulling van ‘Taal in Actie’ kenmerkt zich door drie trajecten. Het eerste traject ‘Taal aan Huis’ duurt drie maanden, waarbij deelnemers thuis Nederlandse les krijgen. Aansluitend volgen twintig weken ‘Taal in de Wijk’. Dit traject bestaat uit groepslessen in de wijk waarbij taal en maatschappelijke oriëntatie centraal staan. Tot slot is er het deeltraject ‘Taal in de stad’ dat drie maanden duurt. Het programma is gericht op de buitenwereld en bestaat uit oriëntatie op vrijwilligerswerk, opleiding en/of betaald werk.

Vrijwilligers
Frea de Haan streeft naar een vierde traject om allochtone vrouwen nog meer bij de stad te betrekken. ‘We plegen intensieve inzet op vrijwilligerswerk, waarbij de doelgroep bestaat uit enerzijds de allochtone vrouwen en anderzijds de organisaties die moeten plaatsen. We merken in de praktijk dat we dat vierde traject nodig hebben.’

In totaal heeft welzijnsorganisatie Alifa ruim 300 vrouwen bereikt met het project. ‘Taal in Actie’ wordt georganiseerd door Alifa, de Volksuniversiteit Enschede en SIVE. Het project wordt medegefinancierd door het Oranje Fonds.

Bron: Alifa/Foto: Alifa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.