Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Emotionele mishandeling verandert hersenen’

Mensen die aangeven in hun jeugd emotioneel mishandeld te zijn, lijken een kleinere mediale prefrontale cortex in hun brein te hebben. Dat concluderen onderzoekers van onder meer de Universiteit Leiden, de Amsterdamse VU en de Groningse Rijksuniversiteit in een onderzoek dat vrijdag is gepubliceerd.
'Emotionele mishandeling verandert hersenen'

Het gaat om een gebied in het voorste deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt in emotioneel gedrag en in de manier waarop mensen omgaan met stress. De verkleining in de hersenen zou kunnen verklaren waarom dat gedrag ontstaat.

Verwaarloosd
De onderzoekers vergeleken via een hersenscan het brein van 84 mensen die zeiden in hun jeugd emotioneel verwaarloosd te zijn met die van 97 personen die, naar eigen zeggen, nooit zijn mishandeld. De mediale prefrontale cortex bleek bij de eerste groep gemiddeld 7,2 procent kleiner te zijn dan bij de andere groep.

Uitgescholden
De deskundigen gaan uit van emotionele verwaarlozing als de kinderen vaak door hun ouders zijn uitgescholden of vernederd. Dat is ook het geval als de ouders of verzorgers nooit of weinig genegenheid hebben getoond. Het is al langer bekend dat kinderen die bloot hebben gestaan aan verwaarlozing later in hun leven vaker last hebben van depressies of angststoornissen.

Vervolgonderzoek
Bij ratten was het verband tussen de verwaarlozing en de aantoonbare veranderingen in de hersenen al eerder vast komen te staan. De wetenschappers willen dat er vervolgonderzoek komt naar de gevolgen van mishandeling bij kinderen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

2 REACTIES

  1. Graag zou ik tips willen over trajecten, programma’s of gespecialiseerde hulpverleners die mensen kunnen begeleiden die na het herkennen en erkennen van emotionele mishandeling een nieuw sociaal en emotioneel leven willen opbouwen. Ik denk hierbij aan Groningen of de omgeving Groningen.
    Bij voorbaat hartelijk dank.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.