Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Elke klas telt zeven mantelzorgers’

Een op de vier jongeren groeit op met een langdurig ziek gezinslid. Elke gemiddelde klas telt zeven jonge mantelzorgers. Dat stelt Mezzo, de organisatie die opkomt voor de belangen van mantelzorgers, aan de vooravond van de Dag van de Mantelzorger. Die dag wordt donderdag gehouden.
'Elke klas telt zeven mantelzorgers'

Jonge mantelzorgers hebben vaak een andere jeugd door die zorgtaken dan leeftijdsgenoten. Zo voelen ze zich vaker verantwoordelijk voor anderen, en hebben ze meer zorgen, stelt Mezzo. De organisatie wil dat hiervoor meer aandacht komt. Donderdag worden de jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet. de Dag van de Mantelzorg. Dit jaar is het thema Opgroeien met zorg.

Zorgen
Gedachten als: ‘Mijn vader is manisch depressief, als ik dat zelf ook maar niet word.’ Of: ‘Ik ga niet vaak met vriendinnen naar de stad, want dan voel ik me schuldig ten opzichte van mijn zus met syndroom van Down, die dat ook graag zou willen’, zijn hele normale gedachten van jonge mantelzorgers. Ze lopen er zelf niet mee te koop en de aandacht van de omgeving gaat vaak uit naar degene die ernstig ziek is of een beperking heeft. Dit lijkt logisch, maar de gezonde kinderen in het gezin geven zorg, maken zich zorgen en komen zelf aandacht en zorg tekort, aldus Mezzo.

Bron: ANP/ANP-Photo/Mezzo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.