Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Einde van markt voor inburgering is in zicht

Het einde van het aantal mensen dat een inburgeringscursus moet doorlopen, komt in zicht. De inburgeringsplichtigen zijn wel zo’n beetje bereikt, stelt Aura Laumen. Laumen is directeur van Calder Holding, naar eigen zeggen marktleider in de inburgering.
Einde van markt voor inburgering is in zicht

De ‘marktleider’ is nu bezig met inburgeringsbehoeften, mensen die hier al jaren wonen en nu hebben besloten om Nederlands te leren, zo meldt de Volkskrant. Calder Holding was een van de ‘grote winnaars’ van de aanbesteding van inburgeringscursussen, nadat toenmalig minister Verdonk de inburgering privatiseerde. Tot 2005 werden de cursussen nog alleen door ROC’s gegeven.

Zelf betalen
Het ministerie van Wonen Wijken en Integratie gaat het budget voor inburgering van 439 miljoen euro dit jaar, afbouwen. In 2014 stopt de financiering. Nieuwe immigranten moeten zelf hun inburgering betalen. En wie niet slaagt voor het examen, wordt uitgezet. Ook worden de exameneisen hoger. Tot nu toe staat op het zakken voor het examen geen grotere sanctie dan dat de voorlopige verblijfsvergunning niet wordt omgezet in een permanente, en een boete.

Raar
Laumen vindt het raar dat de vele mensen die niet hoeven in te burgeren maar wel willen, nu ook zelf moeten betalen. Dat zijn mensen die we hard nodig hebben in de toekomst, bijvoorbeeld in de zorg, aldus de directeur in de Volkskrant.  ‘Ik denk dat ze niet naar de cursus komen als ze een paar duizend euro moeten betalen.’

Kritiek
Het bedrag voor een inburgeringscursus kan volgens de Amsterdamse wethouder Andrée van Es oplopen tot 8.000 euro. Zij heeft kritiek op het zelf betalen: ‘Van nieuwkomers kun je het vragen, van mensen die hier al lang zijn, niet. Dat is te gek. Van vluchtelingen en asielzoekers kun je dat ook niet vragen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: de Volkskrant/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Inburgering heeft naar mijn idee weinig zin als er nog steeds (gedwongen)huwelijken worden gesloten met vrouwen uit een thuisland.
    Dat is niet alleen dat je niet bent ingeburgerd maar ook regels aan je laars lapt in het land waar je woont en meestal zelf voor gekozen hebt om economische redenen.
    Doe het als in Amerika en laat mensen er trots op zijn als ze het Amerikaans staatsburgerschap hebben behaalt.Doe dat ook in Nederland, laat mensen trots zijn op iets wat ze hebben behaalt en dan ook maar 1 paspoort hebben het Nederlandse!!
    Daarbij kun je ook nog een stuk eigen cultuur behouden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.