Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Eigen Kracht Conferentie tegen ontruiming

De Amsterdamse woningcorporatie Eigen haard zet de Eigen Kracht Conferentie in tegen de stijgende schuldproblematiek onder haar bewoners. De woningcorporatie verwacht meer ernstige probleemgevallen door de stijgende lasten voor energie en zorg in combinatie met de bezuinigingen op de huurtoeslag.
Eigen Kracht Conferentie tegen ontruiming

Door de sociale omgeving van huurders met een extreme huurschuld bij de situatie te betrekken, kan ontruiming worden voorkomen, meent de corporatie. Het aantal dreigende ontruimingen is volgens Peter Nieuwenhuizen van Eigen Haard de laatste jaren sterk toegenomen. In 2008 was er sprake van ruim 400 dreigende uitzettingen, in 2011 liep dat aantal op tot 781. Eigen Haard heeft 60.000 woningen in Amsterdam en omgeving.

Ontruiming

Huurders in zeer extreme situaties krijgen met de Eigen Kracht Conferentie nog een laatste kans voordat hun woning ontruimd wordt. Familie, vrienden en buren worden ingeschakeld om te helpen. Tijdens de conferentie maakt de huurder samen met het sociale netwerk een plan voor de toekomst. Zo staat de huurder er niet meer alleen voor, het probleem is bespreekbaar geworden en het netwerk kan erop toezien dat de huurder zich aan de afspraken houdt.

Persoonlijk drama
Het alarmeren van het sociale netwerk is volgens de woningcorporatie ingrijpend en heel persoonlijk, maar moet uiteindelijk een persoonlijk drama voorkomen. De corporatie schakelt daarom alleen in extreme gevallen familie en vrienden in. Bovendien scheelt het voorkomen van een ontruiming duizenden euro’s.

Bron: Eigen Haard/ANP-Photo

7 REACTIES

 1. Bij extreme verloedering blinft het “lostrekken” van de situatie een bijzonder gecompliceerde zaak. Vooral verstoring van sociale verbanden is een van de oorzaken. Zet een goede sociaal verpleegkundige in. laat die eerst contact leggen en een goede zorganalyse maken. Neem op basis daarvan of ekc passend middel is. Ekc m.i. Niet als dwangmiddel inzetten.

 2. Lees alle reacties
 3. De woningcorporatie verwacht meer ernstige probleemgevallen door de stijgende lasten voor energie en zorg in combinatie met de bezuinigingen op de huurtoeslag. Als ik die zin goed lees zijn het stijgende lasten voor energie en zorg in combinatie met bezuinigingen die voor meer ‘probleemgevallen’ zorgen. Zou daar dan niet de sleutel liggen voor de oplossing ipv het mobiliseren van de sociale omgeving om de rekening te betalen van diegenen die tot probleemgevallen zijn gemaakt ? Eigen kracht in dit geval innovatief? Het lijkt me hier eerder het oude verhaal van decontextualiseren en desolidariseren. Beste mensen van EKC, laat dat prachtige concept toch niet verloederen tot een instrumentje om eens even de puntjes op de I te zetten aub.

 4. Binnenkort een evaluatie met woningcorporatie, welzijnswerk, meldpunt zorg en overlast na een ontruiming die de nodige kosten (discutabel door wie te betalen) Benieuwd naar de verbeteringen die we bedenken.
  Eens met Marc Rakers – in vroeger stadium met cliënt, netwerk, onafhankelijk adviseur en de ‘keten’ om tafel. Nu is het vaak te hectisch en te laat.

 5. Een conferentie in een eerder stadium is goed, maar niet door welzijnswerkers: die hebben te veel belangen en kunnen niet de machtbalans voldoende verschuiven.
  Wel vind ik dat in geval van (ernstige) financiele problemen altijd voor de conferentie een deskundige in materiele hulpverleniing geraadpleegd moet worden. De schuldenwereld (en aanverwanten als sociale zekerheid) is juridisch zo gecompliceerd geworden dat famliie en andere goedbedoelende sociale relaties dingen kunnen doen die de problemen doen verergeren in plaats van oplossen. Zo lijkt het lenen van familie voor het oplossen van een huurschuld een mooie daad, maar prive schulden kunnen niet mee in een sanering en dan heeft de familie mooi het nakijken. Dat komt de sociale relaties waarschijnlijk niet ten goede. Dus helaas is bij materiele problematiek in alle gevallen deskundig advies geboden; op basis daarvan kan de conferentie weloverwogen plannen maken en besluiten nemen.

 6. Prima initiatief van Eigen Haard, maar ik vraag me ook met Yolanda af of er geen “light” versie in een eerder stadium mogelijk is. Het welzijnswerk zou dit goed kunnen organiseren voor situaties waarbij mensen nog een beperkte huurachterstand hebben. In die fase kan het persoonlijk netwerk met relatief eenvoudige oplossingen ingrijpende problemen voorkomen.

 7. Wellicht dat een Eigen Kracht Conferentie in een eerder stadium een extreme situatie kan voorkomen, M.i. zijn familie,vrienden en buren welwillend om support te bieden als ze weten wat er speelt,ook al kan dat in het begin confronterend zijn. Eeen krachtig iniatief!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.