Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op zeven mantelzorgers overbelast

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vindt één op de zeven mantelzorgers dat de zorg die zij verlenen zeer zwaar of overbelastend is. In totaal gaat het dan om bijna 290.000 mantelzorgers. Zij geven aan gemiddeld 28 uur per week aan mantelzorg te besteden. Overige mantelzorgers besteden ongeveer 8 uur per week aan mantelzorgtaken.
mantelzorg-ANP.jpg
Volgens het CBS verleende bijna vijftien procent van de Nederlanders van zestien jaar of ouder in 2015 mantelzorg. In totaal gaat het dan om ongeveer twee miljoen mensen. - Foto: ANP

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat bijna vijftien procent van de Nederlanders van zestien jaar of ouder in 2015 mantelzorg verleende. In totaal gaat het dan om ongeveer twee miljoen mensen. Volgens het CBS ben je mantelzorger wanneer je zorg  geeft aan een bekende uit je omgeving die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Deze zorg duurt al minimaal drie maanden en kost minimaal acht uur per week. Voor deze taken krijg je niet betaald.

Familie

De meeste mantelzorgers, 86 procent, bieden volgens het CBS zorg aan een familielid. Gemiddeld besteden mantelzorgers in Nederland elf uur per week aan hun mantelzorgtaken. Er zijn in Nederland meer vrouwelijke dan mannelijke mantelzorgers.

Veertigplus

Verder meldt het CBS dat de meeste mantelzorgers veertig jaar of ouder zijn. Gemiddeld genomen zorgt één op de vijf veertigplussers als mantelzorger voor iemand uit de eigen omgeving. De grootste groep mantelzorgers, 22 procent, is echter te vinden in de leeftijdscategorie 50 tot en met 74 jaar.

Nu de regeldruk bij professionals verlaagd wordt, mag de mantelzorger niet uit het oog verloren worden. Dat stelt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Mantelzorgers zijn gemiddeld drie uur per week bezig met regeltaken. Lees meer >>

Minder mantelzorg door alleenstaanden

Gekeken naar woonsituaties, blijkt dat alleenstaanden het minst vaak mantelzorg bieden: van alle  mantelzorgers geeft elf procent aan alleenstaand te zijn. Vijftien procent van de mantelzorgers heeft een partner en thuiswonende kinderen. Alleenstaande ouders met thuiswonende kinderen en paren zonder thuiswonende kinderen leveren het vaakst mantelzorg: beide groepen vertegenwoordigen ongeveer negentien procent van het totale aantal mantelzorgers. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.