Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op vijf Nederlanders loopt door met psychische klachten

Bijna een op de vijf Nederlanders gaat niet naar de huisarts met psychische klachten. De belangrijkste reden is dat men verwacht dat de klachten vanzelf weg gaan. Een deel denkt dat de huisarts er geen raad mee weet.
Een op vijf Nederlanders loopt door met psychische klachten
Foto: ANP/Roos Koole

De reden dat Nederlanders doorlopen met psychische klachten is dat ze denken dat klachten vanzelf weggaan of dat de huisarts er toch niets aan kan doen. Ook schaamte speelt een rol, vooral op verslavingsproblemen ligt een taboe. Dat blijkt uit onderzoek onder 1026 Nederlanders door de particuliere ggz-kliniek U-center in Limburg. Vooral 65-plussers en jongeren denken dat psychische klachten vanzelf weggaan. 12 Procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar is bang voor wat zijn omgeving van psychische klachten vindt. 65-Plussers trekken zich weinig aan van wat anderen ervan vinden.

Niet cool

‘Ouderen zijn opgevoed in een tijd dat psychische klachten zogenaamd niet bestonden’, zegt Ingrid Weijnen, psychotherapeut en directeur behandeling bij U-center. ‘Terwijl het onder jongeren niet “cool” is om toe te geven dat je psychische klachten hebt.’

Burn-out taboe

Volgens een derde van de ondervraagden rust het grootste taboe voor psychische klachten op verslaving, gevolgd door angststoornissen, depressie en burn-out. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben meer moeite met een burn-out. Bijna een kwart van de mannen vindt dat hier een taboe op rust, tegen 14 procent van de vrouwen. Weijnen: ‘Mannen vinden het moeilijker dan vrouwen om toe te geven dat ze een burn-out hebben. Dit wordt met name in de werkomgevingen gezien als falen.’

Verslaving

Opvallend is verder dat jongeren het minst beschaamd zijn over een verslaving. Zij vinden vooral depressies iets is waar je niet voor uit komt. Bij 65-plussers ligt het grootste taboe op verslavingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.