Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Miljard extra voor jeugdzorg en ggz

Minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de komende jaren ruim 1 miljard euro extra beschikbaar stellen voor de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ze erkennen in het brief de problemen die al langere tijd in het veld te horen zijn: de zorgvraag neemt toe terwijl het budget juist afneemt. 'Deze groei in combinatie met een transformatie die nog onvoldoende van de grond is gekomen, betekent ook dat het budget nu in veel gemeenten niet toereikend is.'
Mer geld naar jeugdzorg en ggz
Foto: AdobeStock

In 2019 gaat er 420 miljoen extra naar de jeugdzorg. In 2020 en 2021 is er 300 miljoen beschikbaar. Ook voor de ggz wordt extra geld vrijgemaakt: 50 miljoen in 2019 en de drie jaren daaropvolgend loopt dat op tot 95 miljoen structureel.

Jeugdhulp

In de brief stellen de minister en de staatssecretaris dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat het aantal kinderen dat jeugdhulp ontvangt de afgelopen jaren is toegenomen. Daarnaast is ook bekend uit onderzoek dat gemeenten nog volop bezig zijn met de transformatie van de jeugdzorg. ‘Dat méér kinderen en gezinnen met problemen eerder in beeld komen en passende hulp krijgen, strookt met de bedoeling van de Jeugdwet. Maar, deze groei in combinatie met een transformatie die nog onvoldoende van de grond is gekomen, betekent ook dat het budget nu in veel gemeenten niet toereikend is.’ Dat is dan ook de reden dat er nu toch extra geld wordt vrijgemaakt.

Meer dan geld alleen

Maar geld alleen is volgens Tom van Yperen, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), niet genoeg. Tegen Zorg+Welzijn zei hij eerder:  ‘Alleen geld erbij is niet de oplossing. Sterker nog, meer geld kan ook betekenen dat we op dezelfde weg doorgaan in plaats van werken aan een echte transformatie. Momenteel krijgt per jaar 1 op de 10 jeugdigen jeugdzorg. Dat is veel. Zaak is ervoor te zorgen dat minder jeugdigen die zorg nodig hebben. Het is daarom van belang dat er nu echt tijd en aandacht komt voor het versterken van de basis en de eerste lijn, meer preventie en intensieve zorg met duurzame effecten.’

Ruimte voor verbetering

Minister de Jonge en staatssecretaris Blokhuis zijn zich hier ook van bewust. ‘De opdracht om de zorg aan onze kwetsbare jongeren te verbeteren, is breder dan met geld alleen is op te lossen. Meer geld alleen leidt niet tot betere hulp. In de regie, sturing en samenwerking aan de kant van gemeenten is veel ruimte voor verbetering. Daarom zal aanvullend onderzoek worden gedaan om beter zicht te krijgen op de achtergronden van de volumeontwikkeling en de tekorten, en of de volume- en uitgavengroei structureel is. Ook heeft het kabinet afspraken gemaakt met de VNG om het jeugdhulpstelsel effectiever, efficiënter en beter te laten functioneren en de vernieuwing van de jeugdzorg te bespoedigen.’

Hoofdlijnenakkoord ggz

Ook voor de ggz wordt er extra geld vrijgemaakt. Al in de zomer van 2018 is er een hoofdlijnenakkoord ondertekend door onder meer het ministerie van VWS, GGZ Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). Dit hoofdlijnenakkoord beschrijft de ambities van de sector ggz voor de periode 2019-2022. De ondertekenaars willen onder meer dat mensen de geestelijke gezondheidszorg krijgen die nodig is, afgestemd op hun behoefte. Er zijn daarom afspraken gemaakt en investeringen toegezegd om de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden. Maar het waarmaken van die ambities, blijkt niet haalbaar met de huidige budgetten. Daarom wordt nu ook extra geld vrijgemaakt voor de ggz.

Structureel

‘Het kabinet stelt financiële middelen beschikbaar voor het realiseren van de ambities uit het hoofdlijnenakkoord ggz. De reeks loopt op van 50 miljoen euro in 2019 tot 95 miljoen euro in 2022 en wordt daarna structureel ingeboekt. Het kabinet erkent hiermee de noodzaak van een structurele financiële bijdrage aan de gemeenten om de ambulantiseringsdoelstelling te behalen.’ Aldus De Jonge en Blokhuis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.