Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-health nog niet populair onder ouderen

Hoewel een ruime meerderheid van 65-plussers actief is op internet, zijn digitale toepassingen in de zorg nog geen gemeengoed. Dat komt ook omdat het aanbod van e-health in de zorg nog veel beter kan. En senioren moeten beter bekend worden met de mogelijkheden van e-health.
Foto AdobeStock

Zeven van de tien senioren weten niet wat e-health inhoudt. Dat blijkt uit een onderzoek van de ouderenbond KBO-PCOB onder 1700 senioren. Ongeveer een derde van de onderzoeksgroep van 65-plussers ziet het zitten om via internet contact te hebben met een hulpverlener, bijvoorbeeld voor een e-consult van de huisarts.

Beeldbellen

Vooral beeldbellen blijkt een groot struikelblok voor senioren. Terwijl deze digitale toepassingen volgens de directeur van KBO-PCOB, Manon Vanderkaa, de zorg aan ouderen goed kan verbeteren. Zij geeft als voorbeeld het beeldbellen met een huisarts, waarbij de ouderen die beperkt mobiel zijn gemakkelijker een consult kunnen krijgen: ‘Je bent niet afhankelijk van vervoer en van het weer.’

Digitale toepassingen

Volgens Vanderkaa laat verder ook het aanbod van digitale toepassingen in zorginstellingen nog te wensen over. ‘Zowel senioren als ook zorgverleners moeten worden gestimuleerd e-health toepassingen succesvol te gebruiken.’ Het blijkt dat 80-plussers minder gebruik maken van de computer en ook minder te maken willen hebben met e-health.

E-consult

Belangrijke conclusie is dat senioren over het algemeen niet negatief zijn over e-health. Zo geeft bijvoorbeeld slechts 2 op de 10 senioren aan nooit van een e-consult gebruik te willen maken. E-monitoring wordt positiever ontvangen dan bijvoorbeeld beeldbellen. Bijna de helft van de senioren zou gebruik van willen maken van e-monitoring. Daarbij houdt een zorgverlener bijvoorbeeld de insuline of de bloeddruk op afstand in de gaten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.