Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie ouderenprojecten genomineerd voor Diversiteitsprijs

De MOVISIE Diversiteitsprijs bekroont jaarlijks een project dat invulling geeft aan diversiteit op lokaal, regionaal of landelijk niveau. Het thema van 2011 is ‘Ouderen, de generatie van de toekomst?’ Uit veertig projecten zijn drie kandidaten genomineerd voor de prijs.
Drie ouderenprojecten genomineerd voor Diversiteitsprijs

Dorpshulp (Bewonerscommissie Haskerdijken/Nieuwebrug), Wat ik later wilde worden (Stichting Getoud) en Op stap met Oma (Stichting Welzijn Innovatiegroep Nederland) zijn de genomineerden. Op 28 november maakt juryvoorzitter Jetta Klijnsma de winnaar bekend.

Dorpshulp
Dorpshulp is een pioniersproject van en door senioren. Zij hebben ideeën ontwikkeld voor het ondersteunen van de vraag: hoe kunnen senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Er worden allerlei activiteiten uitgevoerd zoals het bezoekjen van 75-plussers, klusjes in en rond huis, een verjaardagsdienst, het regelen van hulpmiddelen. Dorpshulp is geïnspireerd door de gedachte van concrete bewonersparticipatie: de kracht ligt sterk in het eigen initiatief van ouderen.

Wat ik later wilde worden
Voor dit project zijn 75-plussers omgekleed, opgemaakt en gefotografeerd in het beroep waar zij vroeger van droomden. Door omstandigheden is die droom geen werkelijkheid geworden. 46 ouderen zijn opgenomen in een fotoboek dat actief wordt aangeboden aan verzorgingshuizen. Verschillende ouderen komen zo opnieuw met elkaar in gesprek over vroeger en beroepen van vroeger. Daarnaast worden jong en oud met elkaar in contact gebracht.

Op stap met Oma
Dit project brengt jong en oud samen en wil eenzaamheid bestrijden. Dat gebeurt via de website die bestaat uit een prikbord, waar jongeren, ouderen, scholen en instellingen elkaar kunnen treffen. Ook bedrijven spelen een belangrijke rol met hun stimulerende aanbiedingen. In bestaande sociale netwerken worden (klein) kinderen gestimuleerd om activiteiten te ondernemen met opa’s en oma’s. Via school of vereniging worden sociale netwerken hersteld en kinderen zijn ook actief voor alleenstaande ouderen.

Bron: MOVISIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.