Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Down was niet wat ik had verwacht’

Fotografe Sian Davey was diep geschokt toen haar dochter Alice werd geboren als ‘onvolmaakte baby’, zegt ze zelf. Kleine Alice werd geboren met het syndroom van Down. ‘Het was niet wat ik had verwacht’, zegt de Engelse.

De dokter in het ziekenhuis zei tegen de ouders dat ze hun dochter mee naar huis moesten nemen en haar net zo te behandelen als elke andere baby. ‘Maar ze voelde niet als elke andere baby’, zegt Davey. ‘Ik was beladen met angst en dat had effect op onze relatie.’ Davey merkte dat Alice haar afkeuring voelde en dat zorgde voor meer pijn. ‘Ik zag dat de verantwoordelijkheid bij mij lag, ik moest diep graven in mijn eigen vooroordelen. Mijn angst loste op en ik werd verliefd op mijn dochter.

Zwangerschap

Davey maakte een fotoreportage van haar dochter: ‘Looking for Alice’. Ze wil laten zien dat Alice niet anders is dan elk ander mens. ‘Zij voelt wat jij en ik voelen. Echter, onze maatschappij ontkent dit. Aan haar leven wordt in deze maatschappij weinig tot geen waarde gegeven.’ Alice leeft volgens haar moeder in een wereld waarin zwangerschappen worden afgebroken als blijkt dat een kind niet helemaal volmaakt is. Het effect op de samenleving is dat 92 procent van de baby’s met het syndroom van Down niet geboren worden.

‘Ik vraag me af hoe het zou zijn voor Alice om te worden gewaardeerd zonder onderscheid, zonder uitzondering en zonder tweede blik. Dit project is voor haar, voor Alice.’

 

Bekijk hier de foto’s (meer op www.siandavey.com)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.