Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Donner kort bijstandsgeld gemeenten

Demissionair minister Donner (Sociale Zaken) volhardt in een korting van een kleine half miljard euro op het gemeentelijke bijstandsbudget. Gemeenten moeten daarom fors bezuinigen op allerlei andere uitgaven, zo meldt De Telegraaf.
Donner kort bijstandsgeld gemeenten

Omdat de uitkeringen niet mogen dalen, zijn gemeenten genoodzaakt hun andere uitgaven nog dit jaar kritisch tegen het licht te houden. De kwestie leidt tot een felle botsing tussen de minister en de gemeenten, die stellen dat ze de korting niet kunnen opvangen.

Brandbrief
Tal van gemeentebesturen hebben de minister afgelopen weken een brandbrief gestuurd om de korting ongedaan te maken. Maar Donner denkt dat de gemeenten wel met minder geld toe kunnen, nu uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat het verwachte aantal werklozen dit jaar lager uitvalt dan geraamd. De ingreep betekent een forse aderlating voor gemeenten met veel uitkeringsgerechtigden zoals Rotterdam, die het in één klap met 47 miljoen euro minder moet doen.

Tegenvallen
Met de gemeenten is eerder afgesproken dat het bijstandsbudget gekoppeld is aan de economische ontwikkeling. ‘Het gaat hier om een gezamenlijke afspraak’, benadrukt Donner in De Telegraaf. ‘Op het moment dat we de regeling maakten, was duidelijk dat die voor gemeenten kon meevallen of tegenvallen. Dan moet je dus niet zeggen als het een keer tegenvalt, “nu moet de regeling anders”.’

Klap

Voor gemeenten is dit een forse tegenvaller. Waar de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) eerder dit jaar nog een forse toename van het aantal bijstandsgerechtigden voorspelden, gaan recente ramingen uit van een veel minder sterke toename, zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het ministerie van SZW heeft op basis daarvan besloten het macrobudget met € 448 miljoen naar beneden bij te stellen. Bij de veronderstelling van SZW dat gemeenten de klap kunnen opvangen door hard in te zetten op het beperken van de instroom in de bijstand, zet de VNG de nodige vraagtekens.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: De Telegraaf, foto: ANP/Valerie Kuypers

1 REACTIE

 1. minder instroom in de bijstand door dalende werkloosheid.
  men wordt bij bosjes ontslagen en er komt nog meer.Donner had zeker zijn rose bril op of moet zelf in de ww.
  dat gebeurd ook nog in de grote steden waar her fors toeslaat de ww.
  deze mensen kunnen niet meer oordelen zij weten niet meer wat werken is en een laag loon voor jan de arbeider enz.
  zij hebben geen idee meer hoe de mensen leven omdat zij ver boven de werkelijkheid staan.
  loon af pakken van mensen die meer dan modaal leven is een beter plan en d gouden handdrukken en beter op zorginstellingen letten die 80-000 te veel aan euro’s uitgeven aan voetbalclubs.
  we leven in een wereld die helemaal van slag is en dat is denk ik niet meer te keren door onwil van de mensen die boven ons staan en te veel geld hebben zonder er verantwoord voor te werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.