Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Domotica goed alternatief voor onrustbanden

Onrustbanden, bedhekken, gesloten deuren, fixatiebanden in rolstoelen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg komen deze vormen van vrijheidsbeperking nog teveel voor in de zorg. De inspectie ziet domotica - slimme technologie in huis - als een mogelijk alternatief voor deze ingrijpende maatregelen. Het kenniscentrum Vilans heeft de alternatieven op een rij gezet.
Domotica goed alternatief voor onrustbanden

Toepassingen die minder ingrijpend zijn voor de vrijheid van de cliënt zijn bijvoorbeeld akoestische bewaking, infraroodbewegingsmelders en deurstand-signalering. Mensen zitten dan niet letterlijk vast of opgesloten, maar komen niet in gevaar. Vooral ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking kunnen in gevaarlijke situaties terecht komen. Zij mogen dan in hun vrijheid worden beperkt.

Klok
Voorbeelden van domotica-toepassingen zijn te vinden op de website Kenniscirkel Domotica. Vilans doet ook onderzoek naar domotica die er voor zorgen dat er in eerste instantie geen problemen ontstaan, in plaats van de risico’s te beperken.  Bijvoorbeeld speciale verlichting die de biologische klok beïnvloedt en zo nachtelijke onrust bij mensen met dementie voorkomt of terugdringt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Vilans

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.