Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Domotica geen alternatief voor dwangmiddel in verpleeghuis

Domotica zijn eerder een welkome aanvulling op dan een echt alternatief voor fixatiemiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en Emgo+. Slimme technologie, zoals camera’s, GPS of infraroodsensoren, sluiten het gevaar niet uit, maar signaleren het alleen.
Domotica geen alternatief voor dwangmiddel in verpleeghuis

Ouderen in verpleeghuizen worden soms gefixeerd, bijvoorbeeld met onrustbanden of bedhekken. Veelgenoemde reden daarvoor is ‘voorkomen dat zij gaan dwalen of uit bed vallen’. Steeds meer verpleeghuizen proberen het gebruik van deze dwangmiddelen te verminderen. Om te weten of domotica – zoals camera’s, chips in kleding en GPS-dwaaldetectie – een alternatief zijn voor vrijheidsbeperkende maatregelen, bekeken de onderzoekers zeven verpleeghuizen.

Dwalen
Met domotica kunnen verzorgenden de bewoners in de gaten houden. Het geeft hen een veilig gevoel dat zij zicht hebben op potentieel gevaarlijke situaties, zo blijkt uit het onderzoek. Maar voor de meest gevaarlijke situaties zijn domotica geen bevredigend alternatief, aldus het onderzoek. Het bezwaar is dat je met technologie het vallen en dwalen niet voorkomt, maar hooguit signaleert.

Gedragsproblemen
Uit onderzoek blijkt dat het gebrek aan toezicht voor veel verzorgenden aanleiding is om iemand in een diepe stoel te plaatsen of om een tafelsteun aan te brengen. Daarvoor bestaan geen gemakkelijke alternatieven, aldus de onderzoekers. De meeste domotica zijn niet bedoeld voor het omgaan met moeilijk te hanteren gedragsproblemen van de bewoners.

Gesloten afdeling
Domotica komen dus maar gedeeltelijk in de plaats van fixatiemiddelen. Zo blijkt dat in verpleeghuizen met veel domotica minder fysieke vrijheidsbeperkende maatregelen worden toegepast dan in huizen die weinig gebruik maken van slimme technologie. Chips en sensoren zouden in gesloten afdelingen wel voor meer bewegingsvrijheid kunnen zorgen, stellen de onderzoekers.

Rekening
Het anti-fixatiebeleid moet zich niet beperken tot het aanprijzen van elektronische toepassingen die net zo veilig als fixeren zouden zijn, zo luidt de conclusie. Naasten, verzorgenden en artsen moeten de kans op ongelukken als gevolg van het terugdringen van dwangmiddelen voor hun rekening durven nemen. Ze moeten nadenken over onder welke voorwaarden ze dat durven, aldus de onderzoekers.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.