Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Doe aangifte van informeel huwelijk’

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie roept iedereen op aangifte te doen als hij of zij weet van een informele islamitische huwelijksplechtigheid onder leiding van een 'geestelijk bedienaar'. Nederland erkent alleen het burgerlijk huwelijk, waarna een godsdienstige inzegening kan volgen.
'Doe aangifte van informeel huwelijk'

De bewindsman deed zijn oproep tijdens een debat in de Tweede Kamer over door parlement en regering zeer ongewenste shariarechtspraak. Moslimstellen die een informeel huwelijk aangaan, lijken dat vooral te doen om zonder echt huwelijk hun relatie te legitimeren voor God en hun omgeving, zo bleek afgelopen week uit onderzoek. Het paar is niet strafbaar, de ‘geestelijke bedienaar’ wel, of hij het huwelijk nu in een moskee of een huiskamer voltrekt.

Isolement

‘We kunnen niemand verbieden na een ritueel met elkaar het bed te delen’, aldus Hirsch Ballin. Aan het informele islamitische huwelijk worden wel consequenties verbonden en het kan polygamie, isolement van de bruid en gedwongen trouwen voor minderjarigen in de hand werken.

Navragen
Informele islamitische huwelijken vinden steeds vaker plaats, stelden de onderzoekers. Ze hebben onder meer plaatsgehad in Den Haag. De burgemeester zou ervan hebben geweten. Hirsch Ballin gaat een en ander bij de burgemeester navragen. ‘Ik wil dat helder hebben.’ Het kabinet zegde donderdag toe het onderzoek naar de omvang van de shariarechtspraak (ook via internet) in Nederland te versnellen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.