Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Den Haag weet nu wel raad met verwarde mensen

In de Opvang Verwarde Personen (OVP) op het hoofdbureau van de politie in Den Haag worden verwarde mensen opgevangen waar de politie zich tot voor kort geen raad mee wist. Verwarde mensen zijn er steeds meer, maar belanden vaak een reguliere cel en daarna weer op straat. Via de OVP stromen deze mensen nu naar passende zorg.
Den Haag weet nu wel raad met verwarde mensen
Foto: ANP Xtra

De OVP bestaat nu ongeveer negen maanden en ving al 1550 (verwarde) mensen in Den Haag op. Een groot deel van deze groep heeft geen strafbaar feit gepleegd en hoort dan ook niet in een politiecel thuis. De uitstraling van de OVP is anders dan een cel. De muren zijn lichtgroen en de vloer is ‘vriendelijker’. Op die manier hopen de initiatiefnemers meer een GGZ-sfeer uit te stralen. Als een verward persoon op de OVP binnenkomt, wordt er eerst gekeken naar of hij een strafbaar feit heeft gepleegd. Zo nee, dan wordt de persoon geholpen bij het regelen van passende zorg.

Psychiatrische patiënten zijn steeds meer zichtbaar in de wijk, omdat ze vaker thuis behandeling of begeleiding krijgen. Maar zijn hun buurtgenoten wel toe aan buren die zich soms anders gedragen? Lees meer >>

Passende zorg

In totaal kreeg 98 procent van de mensen die in Den Haag op de afdeling belandden zorg na de opname in de OVP. Voorheen stroomde volgens de gemeente Den Haag slechts 10 procent door naar passende zorg. Niet alleen de politie is bij dit project betrokken, ook de GGZ, de reclassering en het Openbaar Ministerie. Bij 2 procent lukte de hulppoging uiteindelijk niet, omdat er geen medewerking werd verleend. Toch vindt teamleider Dennis Bal dat de aanpak duidelijk vruchten afwerpt, zeker op de lange termijn.

Financiële steun

‘In het oude systeem kon de politie niet zo veel met deze mensen’, vertelt Bal aan het NOS-journaal. De politie drong daarom bij de gemeente aan op een nieuwe aanpak. De oproep kreeg gehoor, Den Haag besloot het plan voor de OVP financieel te steunen. ‘Het verblijf in de OVP duurt vaak maar enkele uren’, vertelt Bal.  Door de samenwerking met justitie, reclassering en zorgmedewerkers kunnen we de opvang een goed vervolg geven.’

De bezuinigingen in de zorg leiden tot een toename van overlast van verwarde en overspannen mensen. In 2014 moest de politie 52.000 keer ‘de vrede bewaren’. Ook in de eerste maand van 2015 waren er tal van incidenten met verwarde mensen. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Wij zijn nu net 1 maand in 2015 en het probleem is groot, straks zijn wij door al de bezuinigingen nog veel meergeld kwijt en de schade die het aanricht. Het welzijn van mensen doet erbij dit kabinet niet meer toe.
    Psychisch ziek zijn is heel erg, alles warrelt door je hoofd. Nog maar meer bezuinigen lijkt mij heel verstandig, Dus niet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.