Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementie steeds grotere rol in samenleving

Hoe beter je dementie kan herkennen hoe eerder je hulp kan bieden. Daarom moet het besef en begrip van de samenleving voor dementie groter worden, vindt staatssecretaris van Rijn. De komende 5 jaar moet een miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd.
meer dementie in de samenleving
Het is belangrijk dat mensen doorhebben wat er aan de hand is als iemand het even niet meer weet in de supermarkt of zonder bestemming in de bus stapt. - Foto: ANP XTRA

In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Dat aantal stijgt in 2050 tot 400.000, omdat Nederland meer ouderen krijgt die bovendien steeds ouder worden. Op dit moment wonen zo’n 180.000 mensen, 70% van alle mensen met dementie, nog thuis. Dementie zal dus een steeds grotere rol in de samenleving gaan spelen. Het is belangrijk dat mensen beter bekend raken met deze hersenaandoening, vindt de staassecretaris. Zodat ze doorhebben wat er aan de hand is als iemand het even niet meer weet in de supermarkt of zonder bestemming in de bus stapt.

Bekend

Het streven is dat een miljoen mensen binnen vijf jaar meer bekend raken met dementie en dat toepassen in hun baan en bestaan. Het gaat bijvoorbeeld om familieleden, winkelpersoneel en medewerkers van het openbaar vervoer. Er komt daarom een grote campagne naar Engels voorbeeld waarvoor 2 miljoen euro per jaar beschikbaar wordt gesteld.

Hoe eerder dementie herkend wordt, hoe sneller er een diagnose gesteld kan worden. Dat geeft rust en dan kan ook de behandeling snel starten. Ken jij de 10 signalen van dementie? Lees ze hier >>

Cursus

Het winkelpersoneel van de Albert Heijn in Doorn heeft een cursus gevolgd om tekenen van dementie te herkennen en te leren hoe hiermee om te gaan. Zo leerden ze onder meer niet direct te oordelen, oogcontact te houden en meer tijd te nemen voor de klant. Het idee ontstond nadat een man zonder betalen de winkel uitliep en werd aangehouden voor winkeldiefstal. Later bleek de man aan dementie te lijden.

Wat zou jij adviseren?

Welke tips zou jij geven om goed om te gaan met dementerende mensen? Deel je ervaring via de reageerknop >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.