Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Delft en Woerden experimenteren met pgb

Pilotgemeenten Delft en Woerden experimenteren met een integraal pakket aan zorg vanuit de Jeugdwet, Wmo, Wlz en Zvw voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). De regering heeft de mogelijkheden om dit te doen tijdelijk verruimd voor deze gemeenten. Dit naar aanleiding van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMVB) met betrekking tot het uitvoeren van een integraal pgb.
1-pgb-iStock.jpg
Pilotgemeenten Delft en Woerden experimenteren met een integraal pakket aan zorg voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). - Foto: iStock

De gemeenten Delft en Woerden en de Belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo hebben vorig jaar het initiatief genomen om te starten met een pilot Integraal Persoonsgebonden Budget (i-pgb). Het idee achter het integraal pgb is dat mensen die ondersteuning nodig hebben op verschillende gebieden, dit nu kunnen krijgen met één flexibel budget voor bijvoorbeeld jeugdhulp of zorg thuis, op school, op het werk, het vinden van werk of het regelen van vervoer. Dat meldt Zorgvisie.

Verschillende soorten zorg

Het doel van deze pilot is een betere aansluiting van verschillende soorten zorg en beperking van administratieve lasten en onnodige papierwinkel. De pilot in Delft richt zich op mensen met autisme, in Woerden gaat het om een bredere groep mensen voor wie ondersteuning nodig is. De budgethouders die aan de pilot deelnemen zijn enthousiast over het i-pgb. Zij voelen zich meer gesteund door hun gemeente en kunnen gemakkelijker dan voorheen brede zorg regelen.

Volgens staatssecretaris Van Rijn zijn er steeds minder problemen rondom pgb declaraties. ‘De betalingen van pgb declaraties zijn al meer dan een jaar stabiel.’ Lees meer >>

SVB

Met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn afspraken gemaakt om het integrale budget optimaal te faciliteren. Het Ministerie van VWS ondersteunt het experiment met een projectfinanciering.

Integraal pgb

Voor de deelnemende gemeenten Delft en Woerden blijkt het in de praktijk geen eenvoudige opgave te zijn. De beide wethouders gaven aan dat zij, om verdere vertraging in het experiment te voorkomen, in een aantal situaties vanuit de eigen gemeentelijke middelen budgetten deels voor financierden. De tijdelijke regeling moet het mogelijk maken om alsnog budgetten over te hevelen zodat deze flexibel ingezet kunnen worden. Het experiment loopt nog tot 1 september 2017 en moet duidelijk maken wat er nodig is om met een integraal pgb te kunnen werken. Binnenkort vindt bestuurlijk overleg plaats met de staatssecretaris van VWS over de (verdere) voortgang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.