Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De zorg op Prinsjesdag: ‘Wat heb je nodig?’

Het antwoord op de vraag: “Wat heb je nodig” is voor iedereen anders. Maar wel cruciaal in een samenleving met meer ouderen en chronisch zieken. Het kabinet wil de focus verder richten op de eigen regie van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. ‘De overheid faciliteert hierin.’

‘De zorg is nu zo ingericht dat een persoonsgerichte aanpak mogelijk is’, schrijft de staatssecretaris van VWS in de beleidsnota op Prinsjesdag 2016. ‘Dat houdt in: zorg thuis of dichtbij huis als het kan, verder weg als het moet. De zorg kan ook worden afgestemd op ieders persoonlijke situatie, rekening houdend met wat iemand zelf nog kan of niet kan. We zien daar al goede voorbeelden van. Tegelijkertijd zien we ook dat ouderen en kwetsbare mensen soms de weg naar de juiste zorg niet kunnen vinden. Dat moet in de praktijk opgelost worden.’

Zorgkosten onder controle

In 2017 geeft de overheid bijna € 69 miljard uit aan de zorg, dat is bijna één derde van alle uitgaven van de overheid. De groei van de zorgkosten is onder controle. De overheid stimuleert het gebruik van de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden.  

Belangrijke maatrelen in 2017:

 • € 500 miljoen aan bezuinigingen in de langdurige zorg gaan niet door.
  Vooral bij verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen. Om de zorg beter af te stemmen op de behoefte van de patiënt en de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen te verbeteren.
  Mede door de extra investeringen in verpleeghuiszorg die in 2015al is ingeboekt, komt er meer geld beschikbaar voor de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten. Dat bedrag loopt op van € 19,8 miljard dit jaar tot € 23,3 miljard in 2020.
 • Wijkverpleging
  Er wordt € 180 miljoen extra beschikbaar gesteld voor wijkverpleging.
 • Depressie
  Er komt een publiekscampagne om depressies te herkennen en bespreekbaar te maken. Depressie is de meest voorkomende reden voor een ziektemelding. Toch zijn depressies en andere psychische problemen vaak nog een taboeonderwerp en wordt een depressie vaak niet of laat herkend.
 • Gehandicaptenzorg
  Er wordt € 13,2 miljoen uitgetrokken tot en met 2018 voor het plan ‘Samen werken aan betere gehandicaptenzorg’ – dat samen met cliënten en zorgverleners is ontwikkeld.
 • Dementie
  Er gaat € 30 miljoen extra naar onderzoek naar dementie.  
 • Verwarde personen
  Het aanjaagteam verwarde personen heeft aanbevelingen gedaan voor de aanpak van het probleem rondom verwarde personen. Hiervoor wordt in 216 nog 15 miljoen beschikbaar gesteld en vanaf 2017 structureel 30 miljoen euro per jaar. Het geld is bedoeld voor onder meer een regeling voor onverzekerden en de uitvoering van pilots en projecten in het land.

Lees meer over de maatregelen op Prinsjesdag:
Mensen met een beperking en chronisch zieken gaan in inkomen iets vooruit in 2017. Dat staat in de beleidsvoornemens van het kabinet. ‘Dat maakt de sterke stijging van de zorgkosten bij lange niet goed’, aldus Illya Soffer van Iederin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.