Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De titel heeft deuren geopend’

Glimina Chakor won in 2012 de publieksprijs Sociaal Werker van het jaar. Een jaar later, kan ze rustig stellen dat haar leven erdoor veranderd is. Niet alleen in haar werk gingen er deuren open, maar ook in haarzelf: ‘Eigenlijk gaf de titel me een schop onder mijn kont om over mijn eigen ontwikkeling na te denken.’
'Eigenlijk gaf de titel me een schop onder mijn kont om over mijn eigen ontwikkeling na te denken'
'Eigenlijk gaf de titel me een schop onder mijn kont om over mijn eigen ontwikkeling na te denken' - Foto: FCB

Glimina, getrouwd en moeder van drie kinderen, is sinds begin dit jaar lid van het Sociaal Team dat in de Groningse wijk Beijum en in stadsdelen de Hoogte en Indische Buurt actief is. Hiervoor was ze jaren buurtmaatschappelijk werker in de Groningse wijk Paddepoel. Met name die functie leverde haar de publieksprijs Sociaal Werker van 2012 op.

Erop af

In Paddepoel wonen tachtig nationaliteiten bij elkaar en er is veel werkloosheid. Genoeg hulpvragen dus, maar veel mensen weten de weg naar de instanties niet te vinden. ‘Dat was altijd spannend’, vertelt ze. ‘Je moet zorgen dat je vertrouwen wint en achter de voordeur mag komen. Daarom ging ik altijd overal heen. Of het nou een koffieochtend van allochtone vrouwen was of een informatiebijeenkomst.Afkomst


Ik probeer laagdrempelig contact te maken, echt verbinding te krijgen, want dan alleen krijg je de cruciale hulpvragen te horen.’ Het contact met allochtone vrouwen gaat, door haar Marokkaanse afkomst, op een natuurlijke manier. Met haar beide benen staat ze in de verschillende culturen. Ze spreekt Arabisch en weet makkelijk vertrouwen te winnen. Tegelijkertijd is Glimina door en door Nederlands. Ze kent de wetten en regels en weet wat er bij de zakelijke, financiële kant van een verhaal komt kijken. Zo is zij een verbindende factor voor het buurtmaatschappelijk werk in Paddepoel en tussen de twee teams waar zij onderdeel van is.

Spotlights

Glimina was zeer verrast en trots toen ze de publieksprijs Sociaal Werker van het Jaar kreeg. Een jaar later kan ze wel stellen dat die titel haar mogelijkheden en kansen heeft geboden . ‘Ja, absoluut! Ik mocht ineens overal over mijn werk vertellen. Deuren die normaal gesloten bleven, gingen open. Voor de naamsbekendheid van ons vak was dat erg goed. Maatschappelijk medewerkers zijn vaak bescheiden, terwijl het juist belangrijk is om te profileren wat wij doen. Het is mooi dat ik door het winnen van de prijs mijn vak een beetje in de spotlights kan zetten.’

Oriëntatiejaar

Maar ook Glimina zelf veranderde. Ze kreeg na de verkiezing een baan aangeboden bij een andere organisatie. Daar ging ze niet op in, maar het zette haar wél aan het denken. Wat kan ik eigenlijk allemaal? Wat wil ik? Het gewonnen geldbedrag van 750 euro heeft Glimina besteed als aanvulling op de cursus Management in de gezondheidszorg.Raadslid


Ook toen ze als spreker werd uitgenodigd bij de gemeenteraad van Groningen kreeg ze nieuwe ideeën. De raadsleden waren onder de indruk van haar en haar verhaal. Omdat ze op zoek waren naar mensen met een eigen mening en eigen ideeën werd ze gevraagd om na te denken of het raadslidmaatschap iets voor haar zou zijn. Met haar connecties en ervaring in het werkveld en haar doortastendheid zou ze een mooie toegevoegde waarde hebben in de lokale politiek.

Schop

‘Nu ga ik een cursus Gemeenteraadpolitiek doen om me daarop te oriënteren. Ik zou me zelfs dit jaar nog verkiesbaar kunnen stellen, als het me wat lijkt’, besluit Glimina. ‘Eigenlijk gaf de titel me een schop onder mijn kont om over mijn eigen ontwikkeling na te denken. Dit jaar is mijn oriëntatiejaar.’

Ken jij een Sociaal Werker die zich onderscheidt met een duidelijke visie en die innovatief werkt? Die een verbindende rol heeft en de toegevoegde waarde van het werk zichtbaar maakt? Meld deze topper tot 1 oktober aan voor de verkiezing van Sociaal Werker van het Jaar 2013 van FCB en Zorg + Welzijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.