Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De stageplekken voor onze cliënten zijn onbetaalbaar’

Sponsoring en fondsenwerving in de non-profitsector zijn bij Pluryn niet meer weg te denken. Volgens Rob de Jong, voorzitter van de Raad van Bestuur, zouden instellingen zich veel meer op deze manier van financieren moeten richten. Tijdens het komende Zorg + Welzijn-congres ‘Kapitaal en succesvol partnerschap’ zal Pluryn haar ervaringen delen.
‘De stageplekken voor onze cliënten zijn onbetaalbaar’

Door Alexandra Sweers – Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd, in heel Gelderland, Noordoost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg. Dit doen ze in de vorm van woonvormen, activiteitencentra, maatschappelijke ondernemingen en ondersteuning thuis.

Theater
Een van de grootste projecten die tot stand heeft kunnen komen door sponsors is het theater in het cultureel centrum Cardo, waar regelmatig bekende artiesten komen optreden. De Jong: ‘Dat is gerealiseerd door sponsorgeld. Dan praat je over bedragen van 1500 tot 25.000 euro die een sponsor dan betaalt.’ De cliënten van Pluryn draaien mee binnen de opzet en uitvoering van de culturele avonden in het theater.

Relatie
Pluryn heeft zich altijd vrij intensief ingezet voor fondsenwerving en sponsoring voor verschillende projecten. Ondanks dat deze twee woorden vaak in een adem genoemd worden, is er volgens De Jong een groot verschil. ‘Wanneer we gebruik maken van fondsen dan wordt daar niet veel voor teruggevraagd. Met sponsors moet er een win-winsituatie ontstaan. Het is een structurele relatie die te maken heeft met het imago en naamsbekendheid van het bedrijf.’

Kaartjes
Een sponsor verwacht een tegenprestatie. Dat kan in de vorm van gratis theaterkaartjes of bijvoorbeeld een tafel die ‘gekocht’ kan worden bij het optreden van Belle Perez in het nieuwe theaterseizoen. Ook verbindt Pluryn de naam van de grote sponsor aan het nieuwe theaterprogramma, aldus de voorzitter.

Onbetaalbaar
Financieel houdt Pluryn er niet altijd veel aan over, geeft de Jong aan. ‘We hebben een businessclub voor de sponsors waardoor er goede relaties ontstaan. Hier komen stageplekken voor onze cliënten uit voort en dat is onbetaalbaar. Die stageplekken in supermarkten en lunchcafé’s zorgen voor de vermaatschappelijking van de dagbesteding. Zo zie je dat het bedrijfsleven steeds meer de oorspronkelijke AWBZ-functies overneemt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.