Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Krom: uitkeringsfraude ligt op 119 miljoen

Bij mensen die een uitkering hadden, is vorig jaar voor 119 miljoen euro aan fraude vastgesteld. Daarvan gaat het bij 53 miljoen euro om fraude met een bijstandsuitkering. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Paul de Krom aan de Tweede Kamer.
De Krom: uitkeringsfraude ligt op 119 miljoen

De omvang van de vastgestelde fraude ligt 1 miljoen euro hoger dan in 2009. Bijna 82.000 mensen gaven onjuiste informatie op aan hun uitkeringsinstantie. ‘Er wordt nog steeds onacceptabel veel gefraudeerd met uitkeringen. Dat is geld dat de belastingbetaler moet opbrengen’, zegt De Krom.

Sancties
Hij wil zwaardere sancties op fraude invoeren en gemeenten en uitkeringsinstanties meer ruimte geven om fraude op te sporen en aan te pakken. Zo ligt er in de Tweede Kamer inmiddels een wetsvoorstel dat meer mogelijkheden geeft om de woonsituatie van de uitkeringsgerechtigde te controleren.

Buitenland
Uitkeringsinstantie UWV komt steeds meer buitenlands bezit op het spoor, van mensen die in Nederland claimen geen geld te hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Vorig jaar werd er voor 12 miljoen euro aan geheimgehouden bezit ontdekt, zoals onroerend goed. De meeste onregelmatigheden komen uit Turkije, Marokko en Suriname.

Uit de cijfers blijkt verder dat bedrijven steeds vaker onder het minimumloon betalen en een loopje nemen met de arbeidsregels voor vreemdelingen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

 1. Deze reactie heb ik net ook al geplaatst, maar hier past hij ook :
  Fraude : Het bewust onrechtmatig onttrekken van gelden, goederen of diensten aan de gemeenschap voor eigen gewin…..
  Het meeste is hierover al gezegd en uiteraard moet fraude aangepakt worden. Deze eenzijdige stemmingmakerij komt van lieden met enorme klonten boter op hun hoofd. De fraude bij werknemers ligt toch veel hoger ? Denk eens aan ziekmelding, terwijl je een kater hebt of wel op je werk verschijnen, maar niets doen, dat meegenomen potlood en blocnote voor thuis, privézaken regelen in door anderen betaalde tijd, het liefst met de baas zijn telefoon. Of …. Eh … dat “slim”, maar zeer immoreel invullen van de belastingpapieren. Iets waar de gemiddelde uitkeringsontvanger nooit aan toe komt, omdat het lage inkomen zich daar niet toe leent.
  Over “Fraudeonderzoek” dat enorm fout gaat hoort u nooit, dus verwijs ik graag naar …. http://www.dmmgm.nl/act110823_mondige_wint_rechtzaak.html
  Met vriendelijke groet,
  Marc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.