Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De Krom: schuldeisers niet in de wacht zetten

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) voelt er niets voor om gemeenten de mogelijkheid te geven om in schuldhulptrajecten schuldeisers tijdelijk in de wacht te zetten. Met dit standpunt botste de VVD-bewindsman donderdag met een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over armoede en schuldhulpverlening.
De Krom: schuldeisers niet in de wacht zetten

Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie voelen juist veel voor het instellen van een zogenoemd wettelijk moratorium. Zo zou een periode van rust kunnen worden ingebouwd, waarin schulden niet verder oplopen als wordt gewerkt aan een afbetalingsregeling.

Minnelijk traject
Maar volgens De Krom worden schuldeisers door een moratorium te veel benadeeld. Kleine ondernemers bij wie rekeningen openstaan, zouden in financiële problemen komen als schulden zich opstapelen. Ook kunnen schuldeisers al via de rechter worden gedwongen om mee te werken aan een afbetalingsregeling, terwijl het bij gemeenten juist gaat om een minnelijk traject.

Proefprojecten
De staatssecretaris stelde dat in de hulpverlening niet alleen het doel is dat mensen uit de schulden komen, maar ook dat schuldeisers hun geld krijgen. Hij vroeg de Kamer nu eerst twee proefprojecten af te wachten, die in zijn ogen zullen aantonen dat een moratorium niet nodig is.

Afbetaling
In een project van het ministerie van Justitie worden gemeenten geholpen door bewindvoerders bij het toepassen van wettelijke instrumenten in de schuldhulp. ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega had er onder meer op gewezen dat het vaak lastig is om via de rechter geregeld te krijgen dat schuldeisers meewerken aan een afbetalingsregeling.

Controle
Het tweede project is van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Deze hebben afgesproken dat bij onbetaalde rekeningen wordt gecontroleerd of iemand bekend is in de schuldhulpverlening. Als dat het geval is, blijkt volgens De Krom uit eerste resultaten dat 95 procent van de schuldeisers afwacht of er een afbetalingsregeling komt en wacht daarmee uit zichzelf al met het innen van schulden.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zei te aarzelen of ze nu de twee projecten moet afwachten. Volgens haar zou via een proef het moratorium ook snel kunnen worden uitgeprobeerd. Het Kamerdebat over schuldhulpverlening wordt snel vervolgd.

3 REACTIES

 1. ALs ik dat verhaal lees word het mij onmiddelijk weer eens duidelijkgemaakt wat betreft dat ultra rechtse standpunt van die mooie vvd man met zijn kortzinnigheids probleem.Helemaal mee eens wat wiert ook nog opmerkte.
  Je hebt tussen haakjes 2 soorten van mensen die blootgelegd worden aan de schuldproblematiek.
  1 beroepsmatige
  2 de burger
  de 1 ste kend het bedrijfsrisico principe
  Dus die zou als die als angsthaas in het leven stond gewoon al niet een bedrijf behoeven op te starten.
  Alle VVD lui denken altijd maar alleen aan het ondernemersschap en ja das dus wel eenzijdig uitbelicht als zij dan aangeven ik heb een probleem met de debiteuren.
  Ik hoop dat al die VVD er opzouten naar de USA en er zal een keer weer een gezond verstand overblijven op de langere termijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Heel goed , mensen met schulden worden beloond voor hun slecht gedrag ,als ze in een schuldsanering terrecht komen . Vaak is er dan kwijtschelding , leuk is dat! en ik maar werken eerlijk alles betalen , niet meer uitgeven als er binnen komt en belasting betalen .Dan wil ik ook wel kortingen en toeslagen vanwege goed gedrag.

 4. Paul de Krom is een typische VVD’er en lijkt mij zelfs nog aan te schuiven bij de PVV. Ik hoor hem nooit iets bijdragen aan het voorkomen van schulden. Hiert leutert hij weer over zijn vriendjes, de middenstanders. Laat hem zelf eens wat gaan besparen op de uitgaven van deze regering in plaats van met een gepantserde BMW 735 met een heel kordon agenten op bezoek gaan bij een asielzoekerscentrum. En dan maar blaffen en grommen naaruchtelingen vanuit zijn ivoren toren aan het Binnenhof. Nu weer naar mensen die niet rond kunnen komen. Wat is die Paul de Krom toch een…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.