De kracht van achterstandswijken

Veel achterstandswijken komen nauwelijks positief in het nieuws. Toch betekenen deze wijken heel veel voor de jongeren die er wonen. 'Professionals moeten deze buurten vaker door de ogen van deze jongeren proberen te zien’, zegt Patricia Wijntuin die aan de Radboud Universiteit promoveerde op haar onderzoek naar buurtbinding van Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
De kracht van achterstandswijken
Foto: iStock

Voetballen, chillen, rondhangen. De jongeren die Patricia Wijntuin de afgelopen jaren in de Utrechtse wijk Hoograven en Kanaleneiland volgde, zijn veel buiten. De buurt is hun thuis, stelt Wijntuin, docent-onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht. Er wordt vaak alleen maar negatief over deze wijken en deze jongeren gesproken. Zeker het gedrag van jongens in de publieke ruimte wordt vooral als overlast en hinderlijk gezien. Jaren terug hoorde ze twee jongeren uit een Utrechtse probleemwijk verkondigen trots te zijn op hun buurt. ‘Dat was in een periode dat er veel te doen was over dat buurtje. De media stonden vol met negatieve

0
245

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.