Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

De Jager wil bevestiging noodzaak ingrijpen pgb

Het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) over het persoonsgebonden budget bevestigt voor minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat er ingegrepen moet worden vanwege de enorme kostenstijgingen.
De Jager wil bevestiging noodzaak ingrijpen pgb

Hij zei dat donderdag in een eerste reactie. ,,Ik snap dat de oppositie probeert garen te spinnen bij zo’n rapport, maar voor mij als minister van Financiën is het belangrijkste dat ook het CPB bevestigt dat ingrijpen noodzakelijk is.”

Aangepast
De Jager wilde niet ingaan op vragen of de pgb-plannen moeten worden aangepast. ‘De inhoud van de plannen is een verantwoordelijkheid van VWS.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

10 REACTIES

 1. Zolang er mensen zijn, die een PGB gebruiken voor het inhuren van een poetshulp of die ervan op vakantie gaan (vraag me niet hoe ze dit verantwoorden) en er dan ook nog een boot van kopen, ja, dat gebeurt echt, dan pleit ik op z’n minst voor een strengere selectie bij de aanvraag van een PGB en misschien zelfs ook een betere controle t.a.v. het gebruik van een PGB. Verder gun ik iedereen, die het echt nodig heeft, z’n PGB, want het is zeer zeker een flinke besparing in de gezondheidszorg.

 2. Lees alle reacties
 3. Misschien raak ik nu een heel gevoelig punt; nl AWBZ-geld dat wegvloeit door de overindicatie van cliënten, met name kinderen. Het kan niet anders of dit gaat ten koste van de PGB’s.
  Er is een tendens om kinderen te overindiceren om de ouders te ontlasten en ze opgenomen te krjgen. Alle deskundigen uit instellingen die ik informeel hierover spreek bevestigen dit. De overindicatie blijft daarna dikwijls in stand. In een instelling is niemand er bij gebaat de indicering te verlagen; de kosten voor de bureaucratische verantwoording zijn gigantisch, net als de laatste jaren de salarissen op directie- en bestuurdersniveau (met als argument ‘marktwerking’) en een instelling moet ook uitkomen.
  Volgens mij is dit eerder een cultuurkwestie van onze samenleving, dan dat je dit instellingen zou kunnen verwijten. Maar het lijkt mij evident dat het PGB daar onder lijdt.

 4. @ Louise,12.52.
  Fantastisch dat jullie je moeder kunnen verzorgen/helpen zónder PGB.
  Het is alleen wel érg kort door de bocht om te stellen dat als meer mensen hun naasten zouden helpen,er genoeg PGB-budget zou overblijven ?
  In veel gevallen zíjn er geen naasten die kunnen helpen met zorg,of is de zorgbehoefte zó complex dat die niet te vervullen valt zonder PGB.
  In mijn geval zou dat betekenen als ik géén PGB zou hebben,ik mijn zoon noodgedwongen aan de reguliere (zorg-gerichte) instanties zou moeten * toevertrouwen *,met alle negatieve gevolgen vandien.
  Met de regie die wij nú hebben,gaat het wél goed met onze zoon !

 5. Het is echt niet te verdedigen dat er op de huidige wijze bezuinigd wordt op zorg en pgb.
  Straks hebben we:
  1. Veel zorg afhankelijke mensen die niet geen toegang hebben tot goede zorg en begeleiding.
  2. Veel nieuwe zorgverleners die duimendraaiend wachten op cliënten, dus feitelijk salaris ontvangen voor niets doen.
  3. Overbelaste mantelzorgers die uiteindelijk zelf zorgafhankelijk worden.
  Als de regering een systeem opzet waardoor er minder geld verloren gaat aan bureaucratie en graaiers, levert dat op zich al een substantiële besparing op.

 6. Schandalig dat de Jager toch de ouderen wil pakken om de PGB te verminderen.
  Meneer de Jager :denkt u nou echt als u de PGB verminderd beter uit bent .NEE
  U bent duurder uit .
  De goed kooptse manier om de PGB is de mensen hun eigen regie laten houden.maar wel een goede controle op de zorginstellingen

 7. De afgelopen maanden heb ik mijn echtgenote dag en nacht bijgestaan in haar ziekzijn. 14 dagen geleden is zij overleden. Thans ben ik helemaal op… het zou wel even fijn zijn geweest als er meer zorg aan het bed was geweest. Pas in de laatste twee weken toen de diagnose eindelijk helder gesteld was, kon ik de noodzakelijk hulpmiddelen en verpleging krijgen. Allemaal vanwege de bezuinigingen. Het bovenstaande verhaal is daarom zo ranzig en een ver van m’n bed relaas, een land als Nederland onwaardig.

 8. Louise , dat is erg fijn voor je moeder en dat jullie dat doen … maar dat komt omdat het pgb is verkwanselt aan die smerige lui die stiekem geld hebben uigeperst uit de minder.hulp behoefden …. meschien ken je dat soort kantoortjes wel …
  de jager wil gewoon bezuigingen … hij heeft al 50 miljard over debalk gegooit door een foutje van de minister president ,,,,
  dat kan allemaal wel … en hij kan gewoon blijven zitten zie die spot hiernaast maar eens zo gaat het … de een zijn lijden zal een ander verblijen

 9. Wij verzorgen onze moeder – die hulp nodig heeft bij haar financiële zaken en maatschappelijk welzijn , maar dan zonder PGB.
  Als er meer mensen hun naasten gingen helpen was er genoeg PGB -budget over om alleenstaanden die het harder nodig hebben te kunnen helpen zodat die hulp van derden in kunnen schakelen en zo de regie zelf in de hand kunnen houden.

 10. Minister de Jager moet zelf maar eens afhankelijk zijn van zorg en de regie uit handen moeten geven. Dan piept hij wel anders. Ik word doodziek van al die bewindslieden, die het allemaal wel weten en intussen er een grote puinhoop van maken. Kijk maar naar de steun aan Griekenland!!!! Mooie woorden, maar kijk naar wat er in werkelijkheid gebeurt. Daar hebben we wel geld voor en niet voor de kwetsbaren in onze samenleving.
  Ik zeg wederom: HANDEN AF VAN PGB EN DUS VAN DE EIGEN REGIE VAN DEZE MENSEN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.