Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De 5 meest gestelde vragen van sociale wijkteams

In 2015 moet het echt gebeuren: gemeenten zijn verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning in de wijk. Sociale wijkteams komen in actie. Kenniscentrum Movisie heeft de teams afgelopen jaar bijgestaan met advies en trainingen. Hoe kom je dichterbij de burger en maak je de omslag naar meer eigen regie?
De 5 meest gestelde vragen van sociale wijkteams
Foto: ANP

Opmerkelijk: veel vragen komen via internet binnen bij Movisie: ‘Professionals googlen als ze op zoek zijn naar ideeën en voorbeelden,’ zegt Annelies Kooiman, adviseur en trainer voor wijkteams bij Movisie. Het kenniscentrum heeft een netwerk van adviseurs, een vraagbaak (Kennislijn) en een trainingsbureau die zich alle bezighouden met vragen uit het veld. Annelies Kooiman en Anneke van der Ven, kwartiermaker voor sociale wijkteams, over de top 5 van vragen van sociale wijkteams. En het antwoord:

1 Wat is een goede samenstelling van een wijkteam?

Veel gevraagd is welke disciplines je nodig hebt in het sociale wijkteam. En wat een generalist doet.
Ons advies: Kijk naar de vraag in de wijk. Maak eerst een wijkanalyse: wonen er veel ouderen, jonge gezinnen, mensen met een beperking? Welke zorg- en ondersteuningsbehoefte heeft de wijk? Ook als de teams al bestaan, adviseren wij de analyse alsnog te maken.
Generalist is geen beroep. Het betekent dat professionals met een brede blik en op een eenduidige wijze in gesprek gaan met burgers en collega’s om de beste oplossing voor een vraag te vinden.

2 Hoe kun je kosten besparen én doelmatig werken?

Belangrijk is om alert te blijven op de vragen en de ondersteuning in de wijk en dit ook te registreren. Dat geeft inzicht in wat nodig is in de wijk.
Ons advies: Denk buiten de gebaande paden, verwijs niet automatisch door naar specialistische zorg. Kijk samen met de burger hoe de vraag snel opgelost kan worden. Bedenk wat je kunt doen met algemene voorzieningen, waar iedereen zonder verwijzing naar toe kan. Of kijk naar een collectief aanbod dat goed werkt. Maar je moet altijd doen wat nodig is.

3 Dichterbij de burger en netwerken benutten, hoe doe je dat?

Het kan moeilijk zijn om burgers te bereiken, bijvoorbeeld omdat ze zorg mijden. Welzijnswerkers hebben vaak al veel ervaring om deze mensen wel te bereiken. Maar veel professionals in het wijkteam hebben tot nu achter het bureau gewerkt. Zij zijn gewend dat mensen met vragen naar hun toe komen.
Ons advies: Laat je zien in buurthuizen, scholen, op plekken in de wijk waar buurtbewoners samen komen. Daar leren burgers jou kennen, kunnen je aanspreken en krijg je zicht op wat er speelt in de wijk. En je krijgt zicht op welke netwerken er in de wijk actief zijn.

4 Hoe kunnen we de regie meer bij de burger leggen?

Professionals zitten vaak in een dilemma over de regie van de burger. Kan die burger dat wel aan, maakt hij de juiste keuzes en hoe houd je dan als professional vat op de hulpverlening?
Ons advies: Werk aan een gezamenlijke visie op hulpverlening met het wijkteam. Bespreek die visie tijdens casusbesprekingen. Er zijn praktische instrumenten om de regie te versterken in het contact met burgers, zoals Quez, zelfredzaamheidsmatrix, methode Mens Centraal. De moeite om de regie over te geven aan de cliënt, heeft ook te maken met je eigen beeld van hulpverlening.

5 Op welke wijze kunnen we onze tijd goed verdelen?

In de teams zijn mensen op zoek naar een goede verhouding tussen verschillende bazen: de gemeente en de instelling waar ze in dienst zijn. Er is ook best veel onzekerheid bij professionals over hoe op een goede manier te functioneren.
Ons advies: Zorg voor steun van je moederorganisatie om voldoende tijd te krijgen voor het werk in het wijkteam. Belangrijke afspraak, ook met gemeenten, is dat je je tijd flexibel kan inzetten. Teams doen er goed aan met dezelfde registratiesystemen voor klantvragen en voor het aanbod te werken. Blijf alert op overbodige procedures en tijdverslindende overlegsessies. En schiet niet meteen in de opleidingsreflex: Je leert veel al doende.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.