Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dankzij deze tuin heb ik meer contacten gekregen’

Mensen verbinden met behulp van een moestuin. Het is volgens Edwin Gorissen van  de stichting Mijn tuin Jouw tuin dé manier om eenzaamheid tegen te gaan.
Eenzaamheid moestuin
Foto: © Kiki Groot

Tuincoach Mirjam vindt dat haar taak niet zoveel voorstelt. Soms vragen haar mede-tuiniers of de bonen al water moeten hebben. En of je rabarber kunt eten als je niersteen hebt. Tijdens de koffie bespreekt ze met hen wie deze ochtend wat doet en maakt ze een afspraak met mede-tuinier Dick ’s avonds wat klusjes in haar tuin te doen.

Elke zaterdag tuinieren

Mirjam, in het dagelijks leven scheikundelerares, was de eerste die zich aanmeldde voor een moestuintje bij verzorgingshuis Ruimzicht in Barneveld. De eerste lockdown was net ingegaan en ze wilde buiten aan de slag. Nu tuiniert ze elke zaterdagochtend met tien andere dorpsbewoners in een hoek tussen het verzorgingshuis, de bijbehorende aanleunwoningen en een parkeerterrein. Vier tuiniers verzorgen samen de bloemen- en fruittuin. De rest heeft een eigen tuintje van 25 vierkante meter waar ze allerlei soorten groenten kweken: sla, bonen, spinazie, kapucijners, uien, wortels, knoflook, aardappelen, bieten, rode pepers, kruiden. Het groen spuit de grond uit.

De tuin delen

Het idee voor deze tuinen komt van moestuinmatcher Edwin Gorissen, die naast zijn werk als jobcoach, mensen op een creatieve manier aan elkaar wil verbinden en iets met elkaar wil laten delen. Aanvankelijk vroeg hij bewoners van Barneveld die hun eigen tuin niet meer konden onderhouden, deze te delen met klanten van de voedselbank. Voorwaarden: de tuin, of een deel ervan, wordt een moestuin waar meerdere mensen onder begeleiding van een coach kunnen werken.

Meer contacten

Met twee particuliere tuinen in Barneveld begon Edwin. Daarna volgden twee particuliere tuinen in Ede. Edwin: ‘Het liep toen even spaak met de klanten van de voedselbank. Die waren te weinig betrokken om het project te laten slagen.’ Hij besloot dat elke dorpsbewoner zich voortaan als tuinier kon aanmelden. Op zoek naar meer vastigheid mocht Edwin vorig jaar ook aan de slag in de Barneveldse gemeentetuin bij Ruimzicht. In een gemeentetuin in Ede is hij inmiddels ook een moestuinproject gestart. Ook verschillende andere verzorgingshuizen hebben belangstelling.

‘Ze vragen zich allemaal af hoe ze meer contact kunnen leggen met andere wijkbewoners en hoe ze meer reuring rondom het huis kunnen krijgen’, vertelt hij. ‘Met zo’n tuin kunnen ze hun ouderen bovendien meer ruimte geven.’

Dit is een ingekorte versie van een langer artikel in Zorg+Welzijn Magazine. Het volledige artikel lezen en/of het magazine zes keer per jaar ontvangen? Word dan abonnee!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.