Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Criminele jeugd snel straffen in eigen buurt

Diefstal, geweld of vernielingen plegen? Dat wordt parkjes aanharken in je eigen wijk. Zodat je vrienden én de buren het zien. Dat is de kern van de nieuwe aanpak die het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam voorstaat.
Criminele jeugd snel straffen in eigen buurt

Door Hedwig Neggers – Burgemeester Cohen (Amsterdam) wil straatcriminaliteit door jongeren tegengaan en buurtbewoners ook duidelijker laten zien hoe dat gebeurt. Jongeren die rottigheid uithalen, moeten daarom onder de ogen van buurtbewoners een taakstraf uitvoeren. Idee is dat er een ‘vaste menukaart’ met maatregelen komt: bepaald gedrag leidt tot een vastgestelde taakstraf. Dat is de basis van een nieuwe aanpak die het OM nu voorbereidt. Wanneer die ingaat, is nog niet bekend. Dit deed hoofdofficier van Justitie Herman Bolhaar afgelopen zaterdag uit de doeken in Het Parool.

Afschrikwekkend
‘Het gaat natuurlijk niet om zware zaken als moord en doodslag, maar met deze aanpak kun je wel snel straffen bij overlast, diefstal en vandalisme’, vertelt Ruth Gorissen, woordvoerder van het OM Amsterdam. ‘Door jongeren die zich misdragen ter plekke een taakstraf te laten uitvoeren, laat je de buurt zien dat het menens is. En dat het niet interessant is om ellende uit te halen, want vervolgens sta je als stoere jongen een plantsoentje te schoffelen.’

Zorgvuldig
De aanpak moet jongeren een afschrikwekkende functie hebben. Gorissen: ‘En daar hoort ook het in beslag nemen bij van dure spullen als scooters, gouden horloges of opzichtige kleding die zijn gekocht van crimineel geld.’
Idee is wel dat de straffen persoonsgebonden zijn. ‘Met jongeren moet je zorgvuldig omgaan. Per geval zullen we daarom de omstandigheden bekijken en nagaan wat een goede straf is’, vertelt Gorissen. ‘Het hangt ook van de voorgeschiedenis van de jongere af of hij een taakstraf krijgt.’ Overleg daarover zal in de Ketenunits worden gevoerd. Amsterdam kent vijf van die eenheden: in Noord, Oost, Zuid, West en Centrum. In de Ketenunits werken gemeente, politie, het OM, Bureau Halt, de Raad voor de Kinderbescherming, de reclassering, Jellinek, Leger des Heils en de GG&GD samen.

Zestig uur
Justitie kan verdachten al zonder tussenkomst van de rechtbank een boete of een taakstraf van maximaal 180 uur geven. Bij minderjarigen mag die werkstraf maximaal zestig uur zijn. Tot nu toe wordt die mogelijkheid alleen nog gebruikt na aanhoudingen vanwege rijden onder invloed.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.