Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CPB: pgb-ingreep levert minder op

Het kabinet bespaart minder dan gedacht op het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen. Het plan van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) levert niet 900 miljoen, maar 600 miljoen euro op en kost 20.000 banen in de zorg. Dit staat in een notitie van het Centraal Planbureau (CPB), die later donderdag wordt gepubliceerd.
CPB: pgb-ingreep levert minder op

Het CPB rekende op verzoek van de oppositiepartijen in de Tweede Kamer de effecten door van de herziening waarmee het kabinet in 2015 een kostenoverschrijding van 900 miljoen euro wil voorkomen.
GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil een debat met de fractievoorzitters. Ze vindt dat de bewindsvrouw haar belofte dat iedereen die nu een pgb heeft ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, niet kan waarmaken. De kabinetsplannen kunnen maximaal 600 miljoen euro opleveren, maar dat kan alleen wanneer mensen minder zorg krijgen, aldus Sap, die deze plannen van tafel wil hebben.

Per Saldo
Stans Damen, woordvoerder Per Saldo, belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget: ‘Wij zijn heel blij dat het CPB heeft aangetoond dat de bezuinigingen die de staatssecretaris voor ogen had, niet haalbaar zijn. Dat hebben wij altijd al gezegd. We hopen dan ook dat ze de plannen terugdraait en gaat kijken naar de alternatieven die wij haar een tijd geleden hebben voorgelegd. Strenger selecteren bijvoorbeeld wie recht heeft op een pgb. Of het pgb voorbehouden aan mensen met een meervoudige zorgvraag.’

Mantelzorg
Saps partijgenote Linda Voortman vindt het extra pijnlijk dat het CPB aangeeft dat de operatie 20.000 banen kost, waardoor de mantelzorgers zwaarder worden belast. Om de belofte om in de zorg 12.000 extra banen te realiseren na te komen, moet het kabinet daarom nu zorgen dat er 32.000 banen bij komen, meent Voortman.

Verrekend
Tamara Venrooy (VVD) vindt dat de staatssecretaris zo spoedig mogelijk uitleg moet geven. Ze sprak donderdagochtend op Radio 1 van heel ‘heftige’ informatie. Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is ontsteld: ‘Kabinet heeft zich op een pijnlijke manier met PGB verrekend. Heeft nu maar 1 mogelijkheid: plannen aanpassen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Misschien raak ik nu een heel gevoelig punt; nl AWBZ-geld dat wegvloeit door de overindicatie van cliënten, met name kinderen. Het kan niet anders of dit gaat ten koste van de PGB’s.
    Er is een tendens om kinderen te overindiceren om de ouders te ontlasten en ze opgenomen te krjgen. De overindicatie blijft daarna dikwijls in stand. In een instelling is niemand er bij gebaat de indicering te verlagen; de kosten voor de bureaucratische verantwoording zijn gigantisch, net als de laatste jaren de salarissen op directie- en bestuurdersniveau en een instelling moet ook uitkomen.
    Volgens mij is dit eerder een cultuurkwestie van onze samenleving, dan dat je dit instellingen zou kunnen verwijten. Maar het lijkt mij evident dat het PGB daar onder lijdt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.