Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Corporaties zetten minder mensen uit huis

Ondanks de economische malaise hebben woningcorporaties vorig jaar minder mensen uit huis gezet wegens een huurachterstand. Het waren er 4616, tegen 5022 in 2009. Dat heeft Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, dinsdag bekendgemaakt.
Corporaties zetten minder mensen uit huis

De daling komt doordat woningcorporaties huurders met betalingsachterstanden de afgelopen jaren dichter op de huid zitten. Ze zijn alerter op problemen en signaleren deze sneller. Ook grijpen ze sneller in, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken.

Schuldhulpverlening

Daarnaast zijn er nog tal van andere manieren waarop corporaties huurders met geldproblemen helpen. Zo werken ze samen met de schuldhulpverlening, bieden ze budgettrainingen aan of sturen ze maatschappelijk werkers op bewoners af.

Achter de voordeur
Ook doen woningstichtingen vaak mee aan de zogeheten ‘achter de voordeur aanpak’. Daarbij gaan verschillende instanties op mensen met problemen af en helpen ze op het gebied van inkomen, werk of onderwijs.

Regeling
Overigens belandt slechts een klein deel van de huurders die van de rechter uit huis mogen worden gezet ook daadwerkelijk op straat. De rechter sprak vorig jaar 17.420 keer een ontruimingsvonnis uit vanwege een huurachterstand, maar in 73 procent van de gevallen troffen de corporatie en de huurder daarna alsnog een regeling.

Het aantal huisuitzettingen wegens een huurachterstand door corporaties daalt al enkele jaren. In 2008 waren het er bijvoorbeeld 5865.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.