Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CNV vraagt opnieuw aandacht voor positie alfahulp

Door de bezuinigingen op de langdurige zorg komt de alfahulp in een rechteloze positie terecht. Hiervoor waarschuwt Daniëlle van der Eerden, beleidsadviseur Zorg bij CNV Publieke Zaak. Zij draagt ook een oplossing aan voor dit probleem: schaf een dienstencheque aan waarmee ouderen en chronisch zieken gekwalificeerde hulpen kunnen inhuren.
CNV vraagt opnieuw aandacht voor positie alfahulp
Foto: ANP

Het is zeker niet de eerste keer dat voor deze oplossing wordt geopperd. Brancheorganisatie ActiZ en vakbonden NU’91 en CNV Publieke Zaak pleitten eerder dit jaar ook al voor het gebruik van dienstencheques. Ze hadden zelfs al een plan klaarliggen waarmee 20.000 thuiszorgsters hun werk konden behouden en cliënten hun – huishoudelijke – zorg konden behouden.

Minder bescherming

‘Alfahulpen vallen onder de ‘regeling dienstverlening aan huis’ en kennen minder rechten en bescherming dan reguliere werknemers’ schrijft Van der Eerden in een opiniestuk in de Volkskrant. Ze laat zien hoe het mogelijk is geweest dat door overheidsbeleid in 2007 sprake was van een verdubbeling van het aantal alfahulpen en hoe dat door de WMO-wijziging in 2009 weer met 8 duizend afnam. In haar opiniestuk kijkt ze met zorgen vooruit op het wetsvoorstel WMO 2015.

Zwarte circuit

De commissie Kalsbeek maakte dit jaar bekend dat het niet meer mogelijk mag zijn om publiek gefinancierde hulp in te huren onder de regeling ‘dienstverlening aan huis’. Als dit advies na de zomer wordt overgenomen, dan betekent dat het einde van de alfahulp. ‘Huishoudelijke hulpverleners kunnen dan niet meer worden ingehuurd zonder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en daar is CNV Publieke Zaak een grote voorstander van’ schrijft Van der Eerden. ‘Maar als er vervolgens geen maatregelen worden genomen, verdwijnen veel werknemers in het zwarte circuit.’ Met een dienstencheque kan dit voorkomen worden.

‘Het is onacceptabel dat alfahulpen een slechtere rechtspositie hebben dan andere werkers in de publieke sector.’ Dat is de conclusie van de commissie-Kalsbeek, die de positie van huishoudelijke werkers heeft onderzocht. Lees meer

Arbeidsvoorwaarden

Van der Eeerden ziet voor zich dat de gemeenten vanuit de WMO en het Rijk bijdraagt aan de dienstencheques. Daarmee kan vervolgens alleen zorg worden geleverd door aanbieders die door de gemeenten zijn gecontracteerd. ‘Hulpverleners zijn daarmee zeker van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden’ schrijft Van der Eeerden. Zij denkt ook dat er nog genoeg tijd is om een dergelijk initiatief uit te werken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.