Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Common grounds: cliënten onderhouden het bos als reguliere arbeidskracht

Op een landgoed aan de rand van Apeldoorn draait een project waarmee mensen met een lvb of psychische kwetsbaarheid de overstap naar een reguliere werkgever kunnen maken. De kerngedachte is gelijkwaardigheid: iedereen draagt hetzelfde shirt, krijgt hetzelfde kerstpakket en heeft evenveel inspraak. Wat leren sociaal werkers ervan?
Foto Kiki Groot.

Werk bieden aan mensen die op papier geen loonwaarde hebben. Dat klinkt ingewikkeld. Maar Ruby Beltman, kwartiermaker bij werkleerbedrijf Campus Woudhuis, en Levi van Dijk, werkbegeleider bij bos- en natuurbeheerder Johan Rap, doen het gewoon.

De campus, gevestigd op het landgoed aan de rand van Apeldoorn, bestaat sinds 2018. Mensen met een licht verstandelijke beperking of psychiatrische kwetsbaarheid werken er samen met vrijwilligers en betaalde krachten aan werknemersvaardigheden als op tijd komen, samenwerken en hulp vragen. Via het project ‘Common grounds met inclusieve werkgevers’ kunnen medewerkers de overstap naar een reguliere werkgever zoals Johan Rap maken.

Hoe is jullie samenwerking begonnen?

Ruby: ‘Natuurmonumenten beheert het landgoed. Voor het onderhoud aan de natuur huren zij ons, Campus Woudhuis, in. Bij klussen die gespecialiseerde kennis en materieel vragen, huren ze Johan Rap in. We kwamen elkaar dus sowieso al tegen tijdens het werk. De eerste grote klus die we samen opgepakt hebben, was het vrij en veilig maken van overwoekerde wandelpaden en wegen in het gebied.’
Levi: ‘Elke dag hebben we een medewerker van de campus meegenomen. We waren een maand of twee mee bezig met die klus en we zagen dat de medewerkers zich enorm ontwikkelden. In het begin was er één die nog wel eens wilde zwaaien met de kettingzaag. Maar met extra aandacht en oefening werkt hij nu veilig.’

Nu werken jullie samen in een common ground. Leg dat eens uit?

Ruby: ‘Een common ground is een gemeenschappelijke werkplek die we als campus samen met werkgevers die inclusief willen werken inrichten in hun bedrijf. De medewerkers van de campus werken er met behoud van de begeleidings- indicatie die ze hebben. Formeel gezien gaat het om werkervaringsplekken, maar zonder strakke tijdslimiet.
Medewerkers starten een dag in de week op de common ground en bouwen langzaam op. Zo hebben medewerkers en werkgevers alle tijd om affiniteit en een werkband op te bouwen. Zonder bureaucratisch gedoe als een loonwaardemeting én met hun eigen vertrouwde begeleider.’
Levi: ‘Ik ben in dienst van Johan Rap. Als meewerkend voorman doe ik de vakinhoudelijke begeleiding van de opdrachten. Normaal gesproken werkte ik alleen met mijn collega’s van Johan Rap, tegenwoordig heb ik twee dagen per week ook medewerkers van Campus Woudhuis bij me. We werken het meest op het landgoed voor Natuurmonumenten, maar we gaan steeds vaker op pad naar klussen voor andere opdrachtgevers.’
Waarom de samenwerking tussen hen zo goed loopt leggen Levi en Ruby uit in het vervolg van dit artikel. Daarin vertellen ze ook meer voor de sfeer onder cliënten en over wat werk dat er echt toe doet voor hen betekent.

Levi van Dijk (26)

Is als meewerkend voorman in dienst bij bos- en natuurbeheerder Johan Rap. Er werken zo’n tien mensen in loondienst en vijf als zzp’er. In een zogeheten common ground heeft hij ook medewerkers van Campus Woudhuis onder zijn hoede.

Ruby Beltman (48)

Werkt als kwartiermaker bij Campus Woudhuis. Bij dit werkleerbedrijf op landgoed Woudhuizen zijn ongeveer veertig mensen actief. De meesten hebben een indicatie voor dagbesteding, de rest is vrijwilliger of betaalde kracht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.