Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënt gaat Inspectie in de zorg adviseren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg begint nog dit jaar met de inzet van zogenoemde leken-inspecteurs. Patiënten en mantelzorgers kunnen de kwaliteit van de zorg mee beoordelen.

De Inspectie van de Gezondheidszorg, IGZ, wil het verhaal van de cliënt horen. Daarom wil de IGZ beginnen met zogenoemde leken-inspecteurs, burgers en cliënten betrekken bij het beoordelen van de kwaliteit van de zorg. ‘We moeten leren kijken naar de zorg door de ogen van de burger,’ zegt IGZ-hoofdinspecteur Van Diemen in het Algemeen Dagblad.

 

In september 2016 organiseren we het Zorg + Welzijn jaarcongres. Om het programma zo goed mogelijk te laten aansluiten op wat jij nodig hebt en interessant vindt, leggen we je een vragenlijst voor. Invullen kost een paar minuten en bovendien maak je kans op gratis kaarten voor dit congres.
Vul hier de vragenlijst in >>

Patiëntenorganisatie
Het voornemen moet nog nader uitgewerkt worden in overleg met patiëntenorganisaties. De NPCF, waar 160 patiëntenverenigingen bij zijn aangesloten, staan te trappelen om het initiatief handen en voeten te geven. De NPCF wordt volgens de Inspectie ook betrokken bij de selectie van kandidaten. Mensen kunnen zich nog niet aanmelden.

Er is veel ophef ontstaan over ‘de handdruk in de zorg’. De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt zeker niet dat het enige fysieke contact in de zorg alleen een handdruk mag zijn. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Lees meer>>

Mantelzorger
Een proef met leken-inspecteurs is goed bevallen, volgens Van Diemen. Hun opdracht was de ogen en oren goede de kost te geven en de zorg te beoordelen vanuit het gezichtspunt van patiënten, familie en mantelzorgers. De inzet van burgers past in het streven van de IGZ om beter contact te krijgen met patiënten en de mensen om hen heen. De organisatie kreeg vorig jaar het verwijt te werken vanuit een ivoren toren. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.