Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cijfers gesloten jeugdzorg nog black box

Een deel van de kinderen met meervoudige problemen krijgt onnodig of te lang een plaats in de gesloten jeugdzorg. Om hoeveel kinderen het gaat, is niet duidelijk. Als er al cijfers zijn, zijn die niet actueel genoeg en betrouwbaar, zo stelt de Algemene Rekenkamer.
Cijfers gesloten jeugdzorg nog black box

Om die reden adviseert de rekenkamer de minister voor Jeugd en Gezin te zorgen voor meer inzicht in hoe beslissingen over jeugdigen met ernstige gedrags- en opgroeiproblemen tot stand komen. Ook moet duidelijk worden wat de effecten en risico’s zijn van knelpunten in de jeugdzorg. Hiervoor zijn betrouwbare en eenduidige cijfers nodig.

Justitie
Aanleiding voor het onderzoek van de Algemene Rekenkamer is het kabinetsbesluit om de gesloten jeugdzorg als nieuwe voorziening toe te voegen. Deze is bedoeld voor jeugdigen met ernstige gedrags- en opvoedproblemen. Voorheen kwam zij vaak terecht in justitiële jeugdinrichtingen, waar ook veroordeelde jongeren verblijven. Dat mag sinds 1 januari 2010 niet meer. De afgelopen drie jaar is besteed aan de ontvlechting en opbouw van de gesloten jeugdzorg als nieuwe voorziening.

Wachtlijsten
Woensdag stuurde de Algemene Rekenkamer een brief naar de Tweede Kamer over het gebrek aan betrouwbare cijfers. Bij de brief zit ook een infograhic die duidelijk maakt dat er nog steeds knelpunten zijn. Voorbeelden zijn wachtlijsten voor jongeren met acure problemen en onvoldoende zorgaanbod voor jeugdigen met meervoudige problemen. Ook bestaan er tussen de voorzieningen verschillen in de wettelijke mogelijkheden om de vrijheid in te perken. Deze knelpunten hebben invloed op beslissingen om jeugdigen een plaats te geven in de gesloten jeugdzorg. Ook bepalen ze het tempo waarin jongeren kunnen doorstromen naar lichtere, open voorzieningen.

Rouvoet
In reactie op de brief bevestigt André Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin dat nu niet te bepalen is hoe groot het risico is op onnodige of te lange plaatsing in de gesloten jeugdzorg. Rouvoet zegt toe meer inzicht te gaan geven. Hij is daarbij echter afhankelijk van veel verschillende partijen, die op zowel lokaal, regionaal als nationaal niveau ieder hun verantwoordelijkheid hebben. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om Centra voor Jeugd en Gezin, Bureaus Jeugdzorg, kinderrechters, instellingen voor jeugdzorg en justitie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Algemene Rekenkamer/stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.