Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Chronisch zieken worden extra gedupeerd’

Chronisch zieke 65-plussers met een klein tot gemiddeld aanvullend pensioen worden het zwaarst getroffen door de bezuinigingsplannen van het demissionaire kabinet. Dat concludeert het Nibud in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad (CG-Raad).
'Chronisch zieken worden extra gedupeerd'

In het algemeen gaan de chronisch zieken en gehandicapten in Nederland er in 2011 0,4 tot 3,2 procent op achteruit in koopkracht, stellen de onderzoekers. Ter vergelijk: volgens de verwachting gaan ‘gewone’ Nederlanders er gemiddeld een kwart procent op achteruit. In deze berekeningen zijn de bezuinigingen van een nieuw kabinet nog niet meegerekend.

Eigen bijdrage
In Nederland zijn er enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten. De achteruitgang in hun koopkracht wordt volgens de berekeningen vooral veroorzaakt door de stijging van de eigen bijdragen die ze moeten betalen voor zorg.

Fiscale aftrek
De alleenstaande chronisch zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten en een inkomen tussen bijstandsniveau en modaal gaan er in de berekeningen tussen de 0,8 en 2 procent in koopkracht op achteruit. Dit komt omdat de fiscale aftrek van de ziektekosten is beperkt.

65-plusser
Door de hogere eigen bijdrage van de Wmo, de zorg die door gemeenten wordt verleend, krijgen alleenstaande 65-plussers met een pensioen van 15.000 euro volgens de berekeningen 3,2 procent minder te besteden.

Extra inleveren
De CG-Raad constateert dat de achterban, die vaak al een laag inkomen heeft, voor het derde achtereenvolgende jaar extra moet inleveren. De raad noemt dat onaanvaardbaar en roept een nieuw kabinet op om de gehandicapten en chronisch zieken bij nieuwe bezuinigingen te ontzien.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bij de fiscale aftrek hebt u het hier over ziektekosten.
    Maar daarnaast gaat hun verzamelinkomen omhoog omdat ze niets meer kunnen aftrekken en daardoor moeten ze evt. huurtoeslag en zorgtoeslag terugbetalen/krijgen resp. volgend jaar minder. Ook hier gaan zij extra inleveren.
    Dit geldt ook voor alle lage inkomens.
    Hierdoor gaan zij er veel meer op achteruit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.