Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA: garanties voor baas van gehandicapten

Het CDA wil dat de overheid werkgevers bij het in dienst nemen van gehandicapt personeel meerjarige zekerheid biedt over (financiële) ondersteuning. Zo denkt de partij aan een garantieregeling voor de financiering van zogenoemde sociale ondernemingen, omdat banken vaak huiverig zijn bij het verstrekken van leningen aan bedrijven die werken met veel kwetsbare mensen.
CDA: garanties voor baas van gehandicapten

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum, nummer veertien op de CDA-kandidatenlijst, heeft daarover dinsdag een plan gepresenteerd. Volgens hem zijn extra inspanningen nodig om de komende jaren meer mensen met een ziekte en een lichamelijke en/of geestelijke beperking aan het werk te helpen.

Wachtlijst

Van Hijum noemt het zorgwekkend dat de wachtlijsten voor de sociale werkplaatsen blijven groeien. Ook zijn steeds meer mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, afhankelijk van een Wajong-uitkering. De CDA’er ziet niets in plannen van de PvdA en SP voor ontslagverboden voor mensen met een handicap en om werkgevers quota op te leggen voor het aantal mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking dat ze in dienst moeten nemen.

Steunen

Het CDA ziet meer in het steunen van bazen die maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen. Bedrijven die voor een deel afhankelijk zijn van loonkostensubsidies voor werknemers met mindere productiecapaciteit door hun handicap of ziekte, krijgen volgens Van Hijum vaak lastiger krediet van banken. Financiële instellingen zouden de overheidssteun een risicofactor vinden en meer rente vragen, omdat wetgeving kan wijzigen.

Garant

Daarom moet de overheid volgens Van Hijum meer zekerheid bieden over loonkostensubsidies aan werkgevers die Wajongers of iemand uit de sociale werkplaats aan het werk helpen. Ook zou de overheid garant kunnen staan voor leningen, waarvoor anders een hogere rente geldt.

Oneerlijk

Al eerder heeft het CDA gepleit voor de samenvoeging van regelingen en uitkeringen waarmee gehandicapten nu op de arbeidsmarkt te maken hebben. De uiteenlopende werkwijze in de Wajong, bijstand, sociale werkplaatsen en AWBZ zou verwarrend en oneerlijk uitpakken. Werkgevers moeten volgens Van Hijum ook beter geholpen worden bij het creëren van geschikte werkplekken en functies voor mensen met een ziekte of handicap. Daarbij zou een expertisecentrum kunnen helpen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier

voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer

achtergronden en opinies, neem hier een

abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.