Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: woonbuurt is nauwelijks veranderd

De afgelopen jaren is de sociale beleving van de woonbuurt nauwelijks veranderd, zo concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Buurtbewoners gaan leuk met elkaar om, maar ervaren ook veel overlast.
Sociale contacten in de buurt
Ruim veertig procent van de Nederlanders ervaart veel overlast in de buurt. - Foto: iStock

Zeventig procent van de Nederlanders vindt dat de buren in zijn of haar wijk prettig met elkaar omgaan. Een kwart zegt dat de buurtbewoners elkaar nauwelijks kennen, veertig procent zegt juist veel contact met de buren te hebben.

Steden

Buren in de steden gaan minder prettig met elkaar om en hebben minder contact. Dertig procent van de bewoners in stedelijke gebieden geeft aan dat er veel solidariteit is in de buurt. In niet-stedelijke gebieden ligt dat bijna twee keer zo hoog.

 

Overlast

Vooral hard rijdende auto’s en hondenpoep op straat, zijn grote ergernissen voor wijkbewoners. Ruim veertig procent van de Nederlanders ervaart veel overlast in de buurt. Ook parkeerproblemen en rommel op straat zorgt voor scheve gezichten. Ongeveer 5 procent zegt overlast te ervaren van hun buren.

 

Buren die rekening met elkaar houden, elkaar groeten, alert zijn, elkaar helpen en belangstelling tonen. Dat zijn de wensen voor de ideale leefomgeving, zo blijkt uit eerder onderzoek. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.